albon u red bullu

Nevjerojatan uspon Tajlanđanina u Formuli 1: Usred sezone dobio u ruke jedan od najbržih bolida

13.08.2019 u 16:19

Bionic
Reading

Momčad Red Bulla pomalo iznenađujuće je odlučila Pierrea Gaslyja do kraja sezone zamijeniti s Alexanderom Albonom i tako mladom Tajlanđaninu dati u ruke pobjednički bolid, godinu dana nakon što je već digao ruke od Formule 1...

Alex Albon dokaz je da je u elitnom automobilističkom natjecanju zaista sve moguće, ako se nađeš na pravom mjestu u pravo vrijeme. Još prošle sezone nije imao novaca osigurati mjesto za cijelu sezonu u Formuli 2 i dobio je ugovor s DAMS-om na tek nekoliko uvodnih utrka, no pobjedama je izborio opstanak i prvi put privukao pažnju stručnjaka na sebe.

  • +10
Formula 1, VN Mađarske Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Svejedno, ni sam Albon kojeg je Red Bull otpisao još 2013. godine kada mu je prekinuo juniorski ugovor nije vjerovao da može do Formule 1 pa je tijekom prošlog ljeta potpisao ugovor s Nissanom i namjeravao nastaviti karijeru u električnoj Formuli, a onda se sve preokrenulo.

'Bikovi' su se predomislili i odlučili ga pod svaku cijenu dovesti u Toro Rosso te je prekinut već potpisani ugovor s Nissanom, a Albon je završio u Formuli 1.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Iako bez dana testiranja, već u veljači u Barceloni pokazao je da ima sposobnost snaći se među elitom, a solidnim nastupima zaslužio je pozitivne kritike u prvih 12 F1 utrka svoje karijere.

Međutim, Albon teško da je mogao vjerovati da će to biti dovoljno da ga usred sezone promoviraju iz Tora Rossa u Red Bull, bolid s kojim je Verstappen dvaput već pobijedio i bio na pole poziciji u Mađarskoj.

'Nestvarno je da mi je Red Bull dao ovako veliku priliku. Ne mogu iskazati koliko sam zahvalan na tome. Skačem u duboku vodu, ali obukao sam kupaće,' slikovito je opisao svoju situaciju Alexander Albon, 23-godišnji Tajlanđanin rođen u Londonu, iz mješovitog braka Britanca i Tajlanđanke kakvi zaista nisu rijetkost u posljednjih nekoliko desetljeća.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vimeo

Albon je promoviran na štetu Gaslyja, 23-godišnjeg Francuza koji se nije dobro snašao u udarnoj momčadi 'bikova'. Vjeruje se da mu nisu presudili samo loši rezultati, već također bahatost i svojeglavost te loš odnos s inženjerima Red Bulla. Zanimljivo, degradiran je par tjedana nakon sudara s Tajlanđaninom u Hockenheimu koji mu je upropastio utrku u Njemačkoj.

Zabrinjavajuće je za Albona koliko malo strpljenja 'bikovi' imaju za svoje talente pa će do kraja sezone morati barem jednom završiti na pobjedničkom postolju ako želi zadržati kokpit jednog od najbržih bolida. Ako u tome ne uspije, već priliku čeka Danil Kvjat koji je ovaj put zaobiđen iako je imao bolje rezultate od Albona, vjeruje se jer ga Verstappen ne želi za svog kolegu...