PRVI OVE GODINE

Federer osvojio Halle, uzeo 77. naslov u karijeri

16.06.2013 u 17:23

Bionic
Reading

Roger Federer osvojio je svoj tek prvi naslov u 2013. godini! Po šesti je put u svojoj karijeri osvojio naslov ATP turnira iz serije 250 u Halleu na travnatoj podlozi...

Federer je u finalu nakon dva sata i tri minute igre po 15. put u karijeri (iz isto toliko susreta) slavio protiv ruskog tenisača Mihaila Južnija sa 6-7(5), 6-3, 6-4 i tako nastavio sjajan niz koji traje već punih 13 godina. Naime, on od 2001. godine svake sezone osvoji barem jedan naslov na ATP Touru! Naslov u Halleu je ujedno njegov 13. osvojeni na travi.

Prvi set bio je gotovo za zaborav od strane Rogera Federera, koji je napravio previše neprisiljenih pogrešaka, te propustio čak pet break-lopti. S druge strane Južnij je propustio dvije svoje i set je otišao u tie-break. Rus je bio za nijansu kvalitetniji i uzeo ga rezultatom 7-5.

Međutim, u preostala dva seta Federer je bio fantastičan! Nije dopustio Južniju nijednu break-loptu, te je sa po jednim breakom u oba seta osvojio svoj šesti naslov na turniru u Njemačkoj. Treba spomenuti da je Švicarac u cijeloj svojoj karijeri izgubio samo četiri finala na turnirima s travnatom podlogom, po dva puta u Halleu (Hewitt i Haas) i Wimbledonu (Nadal oba puta).

Federer je na najbolji mogući način otvorio svoju travnatu sezonu, te dodatno podigao svoje samopouzdanje uoči Wimbledona, gdje brani naslov pobjednika iz prošle sezone. Nakon što je Švicarac osvojio svoj prvi naslov u 2013. godini, češki predstavnik Tomaš Berdych preostao je jedini Top 10 igrač sa svjetske ljestvice koji u ovoj godini nema još nijedan jedini naslov.

Ovo je bio Federerov 77. osvojeni turnir u karijeri, čime se izjednačio na vječitoj ljestvici svih vremena s Amerikancem Johnom McEnroem. Ispred Švicarca su još samo Ivan Lendl s 94 naslova i Jimmy Connors sa 109 naslova.

ATP Halle, finale:

Federer (1) - Južnij 6-7(5), 6-3, 6-4