BROJKE VARAJU

Evo zašto su Hansen i Karabatić bolji od Duvnjaka!

24.01.2014 u 13:29

Bionic
Reading

Domagoj Duvnjak proglašen je najboljim igračem svijeta, ali njegova statistika nije na Euru impresivna kao ona Karabatića ili Hansena. To nije zato jer je Duvnjak lošiji, nego zbog toga kako Hrvatska igra

Tako barem misli korisnik Igy77 s community portala Tribina.hr, koji je obrazložio zašto Duvnjak statistički zaostaje za druga dva 'vanzemaljca', a to nema veze s njegovom kvalitetom i formom:

Hrvatska je reprezentacija koja se mogla pohvaliti sa širokom klupom i to je bila jedna od naših najvećih snaga. Na ovom prvenstvu dogodio se totalni kontrast. Nakon nepozivanja Lackovića, već prije otpisanog Balića, i dosta čudno izguranog Drage Vukovića koji je misteriozno gurnut u drugi plan. Igrač koji je uvijek bio prava zamjena i vodio dosta važnih partija kada je Lac bio ozlijeđen sada se pojavljuje samo u neprimjetnim ulogama. Odigrao je tek 62 minute s šutom 0/1. Hrvatska je postala jedna od predvidljivijih reprezentacija koja igra na jednog čovjeka, a to je Domagoj Duvnjak. Sve oči su uprte u njega i čeka se što će on napraviti. Takav stav potvrdio je možda i slučajno Bičanić, kada je nakon utakmice s Poljskom izjavio da nije puno pucao jer je bio plan igrati na nekog drugog.

Sa slabijim protivnicima to se ne primjećuje u tolikoj mjeri, ali kada dođe netko jači onda je to više nego očito. Broj naših napadačkih akcija je limitiran i protivnici znaju na koga se moraju koncentrirati i kako postaviti obranu. Ostatak ekipe gubi odlučnost i sav teret se stavlja na leđa Duvnjaku. On to ne može podnijeti jer teret u tim utakmicama postaje prevelik. To se jasno može vidjeti ako se usporedi učinak Duvnjaka i ostalih igrača koji su nositelji igre u svojim reprezentacija.

Duvnjak – 282. minute na terenu, 23 gola, 27 asistencija, 53% uspješnosti šuta
Karabatić – 264 minute na terenu, 25 golova, 28 asistencija, 68% uspješnosti šuta
Hansen – 226 minuta na terenu, 28 golova, 36 asistencija, 65% uspješnosti šuta
Canellas – 205 minuta na terenu, 32 gola, 18 asistencija, 76% uspješnosti šuta

Računica je jednostavna i jasna; Duvnjak igra najviše, na njemu je najveća odgovornost, a zabija najmanje i s najmanjim postotkom šuta, koji se od svih segmenata prikazanih najviše ističe. Isto tako u rubrici asistencije nije ništa istaknutiji od drugih igrača nositelja gdje se najviše ističe Hansen dok je najslabiji Canellas. Što nam to govori?

Duvnjak je preopterećen, a konstantno igranje na njega ga sputava. U utakmici često mora preuzeti odgovornost i potegnuti više na silu nego izrađeno. Još jedna napomena je da su svi ostali spomenuti igrači odigrali sa dosta rezerve i morali puno manje sudjelovati u organizaciji napada. Nitko od njih se nije polomio dok je Domagoj morao dati najviše od sebe, povući najviše i prelomiti najviše utakmica. Slijedi logičan zaključak; da bi i Duvnjak i Hrvatska bili bolji, mora se malo olakšati pritisak na Domagoju na kojeg se previše računa. Kada bi drugi preuzeli više odgovornosti onda bi i Duvnjak imao više prostora i opcija, a njegova igra bi bila efikasnija.