REALNO MIŠLJENJE?

Evo što španjolski izbornik zaista misli o trijumfu mladih Hrvata

26.03.2016 u 09:12

Bionic
Reading

Španjolska je doživjela bolni i neočekivani poraz od Hrvatske, fantastične momčadi koja je pokazala zajedništvo i kaznila greške španjolskih nogometaša, rekao je u razgovoru za Hinu izbornik mlade španjolske reprezentacije Albert Celades (40) poslije poraza u Burgosu od 0-3 u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Europsko prvenstvo

'Ovo je bolan i jako težak poraz. S obzirom na ono što se događalo na terenu izgubili smo s prevelikom razlikom. Imali smo izuzetno slab dan u kojem nam ništa nije išlo kako treba', rekao je Celades vidno razočaran.

'Imali smo dovoljno prilika, neke od njih vrlo izgledne, no nismo ih znali iskoristiti. Na poluvremenu, pri rezultatu 0-2, u svlačionici sam rekao kako moramo odmah zabiti gol koji bi nas vratio u život. Ali tek što smo izašli primili smo nesretno treći pogodak. Nakon toga su moji igrači izvanrednim naporom pokušavali promijeniti situaciju, no nisu mogli ništa', dodao je.

Hrvatska je igrala bez devetorice standardnih igrača - kapetana Marija Pašalića (Monaco), Matea Kovačića (Real Madrid), Alena Halilovića (Sporting Gijon), Joze Šimunovića (Celtic), Marka Pjace( Dinamo), Dine Mikanovića (Aarhus), Denisa Kolingera (Zagreb), Nikole Vlašića (Hajduk) i Josipa Radoševića (Eibar).

'Ne mislim da su se moji igrači opustili misleći kako će biti lagano jer Hrvatskoj nedostaju ti nogometaši. Znali smo da mnogi od njih, koje smo pobijedili u Rijeci, neće igrati, te smo se pripremali za ovakvu Hrvatsku. Hrvatska i bez tih odsutnih ima veliku momčad, izuzetne igrače, nogometaše posebnog talenta. Dakle, nije bilo nikakvog opuštanja', istaknuo je.

Celades je priznao kako nisu funkcionirala rješenja za igru njegovog protivnika Nenada Gračana napomenuvši kako njegovi igrači nikako nisu uspijevali probiti redove borbenih hrvatskih nogometaša.

'Pokušavali smo na sve načine, igrali dublje, s dva isturena napadača, gurali smo sve više igrača u kazneni prostor Hrvatske, jako smo pri tome riskirali u obrani. Sve smo pokušali kako bi postigli gol. No nismo mogli', rekao je španjolski izbornik.
'Istovremeno Hrvatska nas je žestoko kažnjavala. Naš vratar gotovo da i nije intervenirao, a Hrvati su sve iskoristili kada su bili pred našim golom, sve su pretvarali u pogotke. Znali smo da su jaki iz prekida, što su potvrdili prvim golom, te visoki u skoku. Mi smo očekivali ovakvu njihovu igru, pripremali se za nju, ali naprosto nam ništa nije polazilo za rukom', dodao je.

Na pitanje da li ga je neki hrvatski igrač impresionirao više od ostalih rekao je: 'Hrvatska dobro funkcionira kao grupa, u to smo se i sada uvjerili. Ima talentirane pojedince no u cjelini je fantastična ekipa.'

Hrvatska mlada reprezentacija posljednji put je pobijedila Španjolsku u prijateljskoj utakmici 2000. godine u Šibeniku s 3-1. Od tada je jednom odigrala neriješeno te pet puta izgubila. U četvrtak je prekinut taj niz.

'Bili smo sposobni pobijediti Hrvatsku u studenom pa nam je ovakav poraz izuzetno bolan. To je nam je ujedno prvi poraz u ovom kvalifikacijskom ciklusu. Iduću utakmicu igramo u rujnu i do tada ćemo se nastojati oporaviti i dobro pripremiti. Igračima sam rekao da sada moraju dignuti glavu. Ohrabrio sam ih. Ovakve stvari se događaju u profesionalnom nogometu', pričao je.

Hrvatska nakon šest kola ima 15 bodova, Španjolska 13, a Švedska 10 i utakmicu manje. Slijede Gruzija s 9 bodova, Estonija s 4 te San Marino s jednim bodom.

'Pratimo naše protivnike, analiziramo ih na najbolji mogući način, a s najtežima Hrvatskom i Švedskom već smo igrali. Sada moramo sve dobro analizirati i vidjeti zašto nam se dogodilo ovo s Hrvatskom. Bitno je da pritom ostanemo ujedinjeni', rekao je Celades. Španjolska je doma bila odigrala 1-1 sa Švedskom.

Nastup na Europskom prvenstvu iduće godine u Češkoj izborit će pobjednici devet kvalifikacijskih skupina dok će četiri najbolje drugoplasirane momčadi ići u doigravanje.