FIBA ŽELI ZARADITI

Evo na koje načine košarkaši mogu do OI u Rio de Janeiru

15.08.2015 u 09:00

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija od 5. do 10. rujna u zagrebačkoj Areni, u sklopu skupine C Eurobasketa 2015, odmjerit će snage protiv Slovenije, Grčke, Makedonije, Gruzije i Nizozemske. Nije tajna kako naša selekcija slovi kao jedan od kandidata za polufinale i borbu za medalje, a također nije tajna kako bi sjajan bio i plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiru

Izbornik Velimir Perasović, koji je poznat kao vrlo zahtjevan trener, nije želio govoriti o očekivanjima na Eurobasketu i mjestu koje bi ga zadovoljilo. Čak niti na pitanje da li bi uspjeh ove selekcije bio plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiro nije želio odgovoriti. Kaže da ide od utakmice do utakmice…

'Meni je najvažnija ona prva koju igramo na EP-u u subotu 5. rujna protiv Slovenije. Do te utakmice očekujem da ćemo se uigrati, da ćemo odigrati muški i da ćemo EP pred našim navijačima pobijediti', kratko je kazao Perasović.

Međutim, zanimljivo je istražiti kako uopće Hrvatska može do Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016?

Kao što je poznato, u košarkaškom turniru sudjeluje svega 12 reprezentacija uz dodatak kako su dva mjesta popunile reprezentacija SAD-a (Dream Team nove generacije) te naravno domaćin Brazil. Od preostalih 10 mjesta već početkom listopada, odmah po završetku kontinentalnih prvenstava, bit će poznato još sedam sudionika.

Tako će se u Rio direktno plasirati finalisti Eurobasketa, zatim finalisti Prvenstva Amerike te kao i ranijih godina prvaci Azije, Afrike i Oceanije. Preostala tri prazna popunit će se u tzv. dodatnim kvalifikacijama što je naravno i šansa Hrvatske koja je tako stigla i do plasmana na OI 2008. u Pekingu.

I sada dolazi onaj najzanimljiviji dio. Koja Hrvatska treba biti da bi došla do dodatnih kvalifikacija? Prema novoj formuli u dodatnim kvalifikacijama sudjelovat će ukupno 18 reprezentacija, a od europskih selekcija na njemu će igrati one koje će biti plasirane od 3. do 7. mjesta, zatim reprezentacija koje su plasirane od trećeg do petog mjesta na Prvenstvu Amerike, od drugog do četvrtog mjesta na Prvenstvima Azije i Afrike te viceprvak Oceanije.

Međutim, najčudniji dio koji dozvoljava Fiba, a ima veze sa zaradom, jest onaj da kandidaturu za organizaciju kvalifikacijskih turnira može podnijeti bilo koja zemlja bez obzira na to je li plasmanom to zaslužila. Tu će važnu ulogu odigrati najunosnija ponuda neke od moćnih europskih selekcija kao što su recimo Rusija, Italija ili Turska. Naravno, prvo treba pričekati Eurobasketa 2015. Koji se igra od 5. do 20. rujna.