MJESECI ODLUKE

Evo koliko javnog novca treba za preživljavanje Indoorsa...

09.02.2015 u 12:39

Bionic
Reading

Zagrebački Inoors 'preživio' je i svoje deseto izdanje a nakon finala u zraku je ostalo visjeti pitanje hoće li ostati upisano kao posljednje...

Direktor turnira Branko Horvat u razgovoru za tportal osvrnuo se na netom završeni turnir.

'Otkazivanje Marina Čilića bilo nam je nenadoknadivo, ali protiv više sile nije mogao. Ponosno smo što smo ponovno doveli sve naše najbolje igrače, ali turnir je obilovao igračima u odličnoj formi i na žalost nismo imali željenog igrača u polufinalu. U finalu smo imali dvojicu igrača koji su u Melbourneu pokazali da su u vrhunskoj formi i Garcia Lopez je zasluženo pobijedio. Organizacijski smo sve odradili besprijekorno i hvala svima koji su pomogli da i ova godina prođe uspješno, kaže Horvat i okreće se neizvjesnoj budućnosti.

'Zahvaljujući pomoći iz Dubaija izbjegli smo sramotu, ali to je bila jednokratna suradnja. Kako bi se turnir nastavio trebamo barem trećinu budžeta pokriti iz javnog sektora, inače će biti gotovo nemoguće nastaviti. Polovina bi bila idealna, a ne mora sve biti ni 'keš'. Morali smo, recimo, platiti punu cijenu dvorane, sve dozvole i gomilu 'nevidljivih' troškova... Do ljeta ćemo javiti ATP-u mogu li na Zagreb računati i iduće godine,' otkriva Horvat.

Trećina od budžeta koji iznosi oko 14 milijuna kuna je, dakle, 600-injak tisuća eura. Postoje li pozitivne naznake iz Grada čija je uprava zapravo ključan faktor ove priče?


'Gospođa Švaljek mi je nakon finala rekla da će nam pokušati olakšati. Mi samo očekujemo da se postave jasni kriteriji i principi za raspodjelu javnih sredstava. Želio bih da sjednemo i vidimo što je realno obtirom na situaciju i koliko nam Grad može pomoći.'

Horvat za kraj ističe argumente za financiranje sportskih događaja od strane lokalnih vlasti.

'Promocija je u ovakvim slučajevima nemjerljiva. Madrid u svoj turnir ulaže 5,6 milijuna eura, skoro svaki turnir u Italiji i Francuskoj dobije barem po milijun. Imamo stabilno mjesto u kalendaru, a budžeti za sportske događaje nisu nestali nego su smanjeni. nadamo se da ćemo naići na razumijevanje i tako nastaviti turnir iza kojega stoji cijela hrvatska teniska javnost. Nemojte zaboraviti da nam godinama dolaze svi naši igrači koji dođu iz Australije i nastavljaju za SAD-a samo da bi igrali kod nas, Goran Ivanišević mi je prvi asistent i velika pomoć, Ivan Ljubičić dođe unatoč svim svojim obavezama i odličan je promotor... Svi želimo da se ova priča nastavit, nadam se da će u Gradu prepoznati svoj ineters i da ćemo uspjeti,' završava Branko Horvat.

Službeni sažetak nedjeljnog finala. Nadajmo se, ne i zadnjeg