BEZ MILOSTI

Evo kako su iz Hrvatske prokomentirali najveći skandal u povijesti sporta

09.12.2019 u 21:41

Bionic
Reading

Doktor Miran Martinac, predsjednik Zdravstvene komisije pri Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) za Hrvatski radio komentirao je odluku Svjetske antidopinške agencije (WADA) da se ruskim sportašima zabrani nastup sljedeće četiri godine na svim velikim natjecanjima, uključujući olimpijske igre

Rusija je izbačena s OI-ja u Tokiju i SP-a 2022.

'Mogu reći da me ta odluka nije iznenadila, jer je to nastavak reakcije WADA-e. Još u Sočiju smo već imali slučaj zabrane nastupa ruskim sportašima, koji, neću reći da se nisu opametili, nego nisu donijeli zaključke koje je WADA od njih tražila, rekao je Martinac za Hrvatski radio.

'Najveća kazna za sportaše je da ne mogu nastupiti na olimpijskim igrama i sličnim natjecanjima nastupajući za svoju zemlju. Ipak, postoji mogućnost da sportaši nastupe kao individualci pod neutralnom zastavom, no to nije usporedivo s nastupom za nacionalne boje', smatra Martinac.

'WADA je zaoštrila sve mjere. Najveći problem dopinga je bio tzv. 'državni doping', koji je praksa pod okriljem nacionalnog saveza i države, pa ste vi potpuno legalno varali. Rekli smo da je doping varanje, a varanje je u ljudskoj prirodi i teško ćemo se boriti protiv njega i WADA je odlučila boriti se do kraja i donijela je ovakvu odluku. Što će biti u konačnici teško je reći, ali sport mora biti čist, rezultati moraju biti na temelju treninga, talenta i uloženog truda, a ovo drugo je sve varanje', dodao je Martinac.

Iz Rusije stižu komentari kako je riječ o političkoj odluci?

'U svemu ima politike, pa i u sportu. Doping je doping i ne bi trebala tu politika odlučivati. Poznato je da su antidopinške agencije svih zemalja nezavisne, WADA je odlučila ići oštro, pa kako bude. Bit problema je da njihove antidopinške kontrole koje su se provodile u Sočiju nisu bile sukladne pravilnicima WADA-e, koja je vrhovno antidopinško tijelo, i kodeksu koje su potpisali. Unatoč upozorenjima i zahtjevima WADA-e da se to dovede u zakonske okvire, i da se radi po tome, to se nije napravilo. Gledajući stvari generalno, problem je nesuradnja ruske antidopinške agencije i WADA-e u čemu najveću štetu imaju sportaši i sport u cjelini', izjavio je Martinac.

'Sve zemlje koje su potpisale kodeks moraju se toga držati, jer kodeks je najvažniji dokument. Ako WADA ocijeni da se vi njega ne držite, slijedi suspenzija i vašeg akreditiranog laboratorija, a kasnije i sportaša, saveza i svega što uz to ide', poručio je Martinac.

'Hrvatska postupa po pravilima, obavlja testiranja i van natjecanja, koriste se akreditirani laboratoriji, s kojima imamo dobra iskustva. Moram reći da je Hrvatska razmjerno malo ugrožena dopingom, no to ne znači da ga i mi nemamo', rekao je Martinac dodajući kako sportaši ne bi trebali biti kažnjeni te da se sve može ispraviti ako se hoće.