prvak domaćin hajduku

Evo gdje možete gledati veliki Jadranski derbi

02.12.2017 u 08:58

Bionic
Reading

Derbi 18. kola Hrvatski Telekom Prve lige danas (subota, 18 sati, Arenasport 3) igraju Rijeka i Hajduk. Bodovno su izjednačeni, a dojam je i da su posljednjih tjedana, posebice se to odnosi na Hajduk od dolaska trenera Kopića, podigli formu

U posljednjih 14 međusobnih susreta Hajduk je osvojio sveukupno tri boda protiv Rijeke

Posljednje igre i rezultati Rijeke pokazuju da je aktualni prvak izašao iz krize. Nakon odličnog prvog poluvremena protiv AEK-a u Ateni, momčad Rijeke u nastavku je primila dva gola za konačnu podjelu bodova. To je ujedno značio i kraj nade u mogućnost prezimljavanja u Europskoj ligi, no i mogućnost za trenera Keka da se ponovno u potpunosti posveti prvenstvu.

U Vinkovcima je Rijeka na teškom terenu stigla do vrijedne pobjede nad Cibalijom i iskoristila je remi Hajduka i Osijeka u splitskom derbiju, te propuštenu pobjedu lidera Dinama nad fenjerašem Rudešom. Rijeka je vratila drugu poziciju na tablici, no zaostatak za vodećim Dinamom trenutno je ogromnih 12 bodova. Priliku za dobivanje nove doze samopouzdanja igrači Rijeke imaju protiv Hajduka u jadranskom derbiju kojeg nisu izgubili još od 2012.

  • +5
HT Prva liga, 9. kolo: Hajduk - Rijeka Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kek nema problema s motiviranjem svoje momčadi:

'U Rijeci je dovoljno reći da dolazi Hajduk i odmah se pojave tenzije i emocije, ovo je za nas značajna utakmica. Očekujemo punu Rujevicu, kvalitetnu Rijeku i pozitivan rezultat. Dijelovi posljednjih utakmica liče na Rijeku koju bi svi željeli, a to je nešto što me kao trenera sigurno veseli. Međutim, meni je jednako važna svaka minuta treninga. Rijeka mora biti 90 minuta u pravom ritmu pa će onda i naše zadovoljstvo biti potpuno'.

Kod Rijeke već neko vrijeme u konkurenciji za nastup nema ofenzivca Hebera, a novi problem za Keka predstavlja ozljeda polivalentnog Vešovića. Upitno je hoće li moći zaigrati i veznjak Pavičić koji ima problema s trbušnim zidom. Prirodna zamjena za Vešovićevu poziciju je grčki bek Mavrias, no ne bi bilo čudno da Kek iznenadi postavljanjem stopera Župarića na desnu stranu obrane.

Nakon sramotnog poljudskog poraza od Rudeša na klupu Hajduka umjesto Carilla stigao je Kopić, no navijači i dalje nisu oduševljeni jer traže radikalnije promjene i bolje rezultate momčadi. Kopić je debitirao pobjedom nad Istrom, no pravi izazovi pred njim su tek uslijedili i on za sada može biti zadovoljan učinjenim. Prošle subote Hajduk je uspio izbjeći prvenstveni poraz od Osijeka golom Saida u završnici utakmice, a u srijedu je protiv istog suparnika ali na Gradskom vrtu Kopićeva momčad uvjerljivom pobjedom izborila polufinale Kupa. Priliku za predah igrači Hajduka nemaju budući da je pred njima zahtjevno gostovanje na Rujevici protiv aktualnog prvaka Rijeke koji im posljednjih godina predstavlja nesavladivu prepreku.

Kopić nije imao previše vremena za veselje zbog prolaska u polufinale Kupa:

'Analizirali smo utakmicu u Gradskom vrtu i vidjeli smo da je bilo puno dobrih stvari. Sretni smo zbog taktičkog konteksta, zadovoljni smo što se tiče psihološkog pristupa gdje smo nakon izjednačenja reagirali na najbolji mogući način i usmjerili utakmicu u željeni smjer. Čeka nas sada jadranski derbi na Rujevici gdje ćemo učiniti sve da dođemo do pozitivnog rezultata. Statistikama se ne bavimo, koncentrirani smo samo na nadolazeću utakmicu i ne razmišljamo o tradiciji'.

Naglasio je Kopić prilikom najave susreta da se njegova momčad značajno psihički i fizički potrošila u susretima s Osijekom, no da će Hajduk biti spreman za borbu s Rijekom na Rujevici. Kod Hajduka problema s ozljedama imaju defanzivac Carbonieri i napadač Futacs, a u konkurenciji za nastup protiv Rijeke neće biti ni stopera Borje Lopeza i napadača Saida zbog suspenzija.