Nogomet na OI

Europljani i dalje na čekanju?

03.08.2012 u 13:55

Bionic
Reading

Nogometni turnir na Olimpijskim igrama povijesno je bio 'europski' - od pobjede Urugvajaca u Amsterdamu (1928) pa sve do Atlante (1996) reprezentacije Starog kontinenta dominirale su ovim natjecanjem

Štoviše, do Barcelone 1992, kada je Gana iznenađujuće osvojila broncu, samo je jedna medalja otišla van Europe, i to u Japan (također bronca) 1968. No, nakon što je 1992. uvedeno pravilo do 23 godine (U-23) plus tri starija igrača stvari su se drastično preokrenule u korist ostatka svijeta. London je samo potvrda toga.

Naime, nakon utakmica po skupinama među osam najboljih našla se samo jedna europska ekipa, i to ona koju se najviše kritiziralo i donekle ismijavalo - Velika Britanija. Domaćini nisu djelovali pretjerano uvjerljivo, no kada se zna da su u odlučujućoj utakmici svladali, uz Španjolsku i Brazil, najvećeg favorita Igara, ekipu Urugvaja, onda im se mora odati priznanje. Ostali? Švicarci su ugrabili tek jedan bod u konkurenciji Meksika, Koreje i Gabona, Bjelorusi su ostali na tri, dok je daleko najveće razočarenje turnira Španjolska. Jedan bod je osvojila La Rojita, koja je u London došla kao europski prvak u ovoj generaciji i jedna od najtalentiranijih selekcija svijeta. Osramotili su se protiv Japana, Hondurasa i Maroka, kojem su barem otkinuli bod.

Obzirom da Britanci, ako prođu Koreju, idu na pobjednika dvoboja Brazil - Honduras, vrlo je vjerojatno da ni oni neće u borbu za zlato, što bi značilo da se prokletstvo igara za Europljane nastavlja. U Atlanti je slavila Nigerija, sjajna, briljantna, fantastična Nigerija, četiri godine kasnije medalju su ponijeli Kamerunci, dok je na zadnjim dvjema igrama dominirala Argentina.

Brazil je, dakako, pokazao najviše do sada i jasno je da je, nakon ispadanja Španjolske i Urugvaja, apsolutni favorit za najviše postolje, no i Karioke bi morale ostati oprezne, obzirom na sve što se do sada izdešavalo favoritima. Na drugoj strani ždrijeba pravog favorita teško je i pronaći. Prema onome što su pokazali protiv Španjolaca, Japanci djeluju uvjerljivije od Egipta, no nemojte zaboraviti da su Egipćani najtrofejnija reprezentacija Afrike.

Senegalci su iznenadili sve, njihova momčad grupnu fazu natjecanja u skupini s Britancima i Urugvajcima prošla je bez poraza i sigurno da Meksiku, koji u svojoj skupini nije imao previše problema i nije primio niti jedan pogodak, neće biti lako.