18. KOLO PRVE HNL

Eurogolovi u Maksmiru, veliki preokret Varteksa

07.12.2008 u 17:57

Bionic
Reading

Šteta što smo stigli do pauze u Prvoj HNL, jer ono što smo vidjeli na hrvatskim travnjacima odskače od dosad viđene kvalitete. Strijelci su u popodnevnim utakmicama 18. kola bili vrlo raspoloženi, a neki od pogodaka bili su prava mala remek djela

Posljednje ovogodišnje kolo Prve HNL-a ponudilo je dosta dobar nogomet, čak bolji od prosjeka. Dinamo je potvrdio naslov jesenjeg prvaka, sesvetska Croatia nadvisila je Zadar u derbiju začelja, a Rijeka je uz puno muke stigla do bodova protiv Cibalije. U preostala dva susreta Inter je remizirao u Zaprešiću s Varteksom, a Osijek u svom Gradskom vrtu sa Slaven Belupom.

Dinamo - Zagreb 3:1
Strijelci: 1:0 Balaban (28), 2:0 Sammir (60), 3:0 Mandžukić (65), 3:1 Vugrinec (85)

Nakon završene europske priče, Dinamo je ugostio dosad prilično neugodnog protivnika, Zagreb, ali je odigrao izvrsnu utakmicu i posve zasluženo uvjerljivo nadvisio gradskog suparnika. Marijan Vlak je očito posložio kockice u momčadi, jer Sammir je odigrao možda ponajbolju utakmicu u modrom dresu, cijela momčad je djelovala kompaktno i razigrano, a golovi su postizani nakon dosita lijepih, školskih akcija. Šteta samo što Dinamo to nije uspio prezentirati i u Kupu Uefe.

Prvi gol konkurira za najpogodak sezone. Sammir je briljantno ubacio loptu za Etta u prazan prostor, krilni igrač modrih ubacio je u sredinu između trojice suparničkih igrača, a Boško Balaban iz trka zakucao loptu u mrežu 'pjesnika'. Drugi pogodak zabio je Sammir neobranjivim udarcem s 18 metara, a treći Mario Mandžukić koji je ušao u igru kao zamjena. Da bi sve bilo spektakularno pobrinuo se u 83. minuti Davor Vugrinec izvrsnim pogotkom s 20 metara za konačnih 3:1 za Dinamo.

Croatia Sesvete - Zadar 3:1
Strijelci: 0:1 Terkeš (2), 1:1 Juroš (12), 2:1 Jurakić (56), 3:1 Jurin (71)

Fenjeraš Prve HNL-a gostovao je u Kranjčevićevoj, ali ne kod Zagreba, nego kod 'lutalica' Croatije iz Sesveta. Derbi začelja između Sesvećana i Zadrana potpuno zasluženo je pripao 'domaćinima', a do pobjede igrači Ljupka Petrovića stigli su s puno požrtvovne igre, trke i htijenja.

Zadar je preko svog ponajboljeg strijelca Želimira Terkeša poveo već u 2. minuti utakmice, no Juroš je izjednačio na 1:1 točno 10 minuta kasnije. U drugom dijelu Croatia je postigla još dva gola, ne primivši nijedan. Tako je pred Novu godinu Zadar ostao daleko iza pretposljednjeg kluba na prvenstvenoj ljestvici i upravi kluba sa Stanova sad predstoji puno razmišljanja kako konsolidirati momčad i pobjeći iz zone ispadanja u drugoligaško društvo.

Rijeka - Cibalia 1:0
Strijelac: 1:0 Fernandez (48)

U posljednjem ovogodišnjem kolu Rijeka je stigla do sva tri boda pobijedivši vinkovačku Cibaliju s minimalnih 1:0. No, do bodova domaćini nisu stigli lako. Vinkovčani su igrali vrlo dobro, otvoreno i često prijetili domaćem golmanu. Do poluvremena su uspjeli održati 'nulu', no u drugom dijelu igrači Roberta Rubčića ipak su pronašli put do mreže gostujućeg vratara Barabana.

Strijelac pobjedonosnog gola bijelih s Kantride bio je izvrsni Argentinac Fernadez koji je tako svojim prvim golom za novog poslodavca počeo isplaćivati novac uložen u transfer. No, bez obzira na pobjedu Riječani će tijekom prvenstvene stanke morati pronaći odgovor na pitanje zašto imaju tako velike oscilacije u igri tijekom utakmica, jer su upravo zbog toga ispustili puno bodova. S druge strane, Cibalia nije daleko od zone ispadanja, pa će i u Vinkovcima morati pronaći način kako i ove godine ostati u prvoligaškom društvu.

Osijek - Slaven Belupo 0:0

Kvalitativno najlošiju utakmicu dana odigrali su u Gradskom vrtu domaći Osijek i gostujući Slaven Belupo. Premda se prije utakmice pretpostavljalo da bi baš ta utakmica, zbog kvalitete obiju ekipa, mogla biti jako dobra, to se nije pokazalo točnim. Jednostavno, igrači obiju momčadi, pritisnuti hladnoćom i relativno lošim travnjakom, odigrali su slabo i beskrvno i na kraju podijeli bodove. Mreže su mirovale.

Osijek je tako propustio priliku stići do sedme pobjede u prvenstvu i malo se odvojiti od pratnje koja konkurira za kvalifikacije za ostanak u Ligi, dok je Slaven Belupo odigrao još jednu slabu partiju što svakako mora zabrinuti njegove čelne ljude. No, pred jednima i drugima je dovoljno duga stanka za konsolidaciju redova, za dovođenje eventualnih pojačanja, a na kraju i za pripremu za nastavak natjecanja.

Inter - Varteks 2:3
Strijelci: 0:1 Brezovec (7), 1:1 Grgurović (27), 2:1 Kukec (54), 2:2 Novinić (83), 2:3 Mujanović (90)

Inter i Varteks odigrali su u Zaprešiću izvrsnu i posve neizvjesnu utakmicu, a Varažinci su se na kraju pokazali sretnijima i spretnijima. Šteta što je hladno vrijeme u zagrebačkom predgrađu spriječilo dolazak više gledatelja na Gradski stadion, jer oni koji su došli vidjeli su veliku borbu i preokret kakav se rijetko viđa. Na njihovu žalost, Inter je bio samo nadomak pobjede, a bodove su ispustili tek u posljednjih sedam minuta susreta.

Varteks je poveo već u 7. minuti preko Brezovca, domaćini su uzvratili i na isteku prvih pola sata preko Grgurevića izjednačili na 1:1. bio je to lijep pogodak nekadašnjeg igrača Hajduka i Dinama koji je podigao samopouzdanje igrača Intera. U drugom dijelu 'žuti' su posve preokrenuli rezultat u svoju korist i do 2:1 stigli golom Kukeca u 54, minuti. No, kad se već činilo da će sva tri boda ostati u Zaprešiću vidjeli smo novi dramatični preokret. Prvo je Novinić u 83. minuti izjednačio na 2:2, a onda je Mujanović u posljednjim sekundama utakmice osigurao svojoj momčadi bodove.