Dado Pršo

Englezi se prisjetili ponajboljeg hrvatskog napadača: 'Imao je 100 kila, problem s alkoholom i pušenjem, ali bio je najveći borac na svijetu'

25.07.2020 u 08:36

Bionic
Reading

Engleski Goal.com se prisjetio jednog od najboljih napadača u povijesti hrvatskog nogometa i ispričao njegovu filmsku priču

Dado Pršo ostavio je dubok trag igrajući za hrvatsku nogometnu reprezentaciju za koju je u 32 utakmice zabio devet golova, a u klupskom nogometu je zadužio Monaco i Rangerse. Danas o Prši svi govore kao o velikom napadaču, ali nije tako krenuo. Goal.com se prisjetio njegove priče po kojoj se da snimiti jedan holivudski blockbuster. Prije nogometa je živio totalno nesportskim životom.

'Pušio je više od dvije kutije cigareta dnevno. Svaku večer je pio pivo i rakiju u jednoj od birtija u blizini svojeg malenog stana. Kao i drugi radnici svoje je probleme otpuhivao u dimu cigareta', napisao je Goal prisjećajući se Prše kao 19-godišnjaka pa nastavio:

'Imao je sto kilograma i problem s alkoholom. Igrao je povremeno za amatersku momčad Rouena. Ono što se činilo nezamislivim 1995. ostvarilo se 2003. godine: Pršo je s Monacom zaigrao u Ligi prvaka. Široko raširene ruke, konjski repić i isklesano tijelo... Bio je jedinstvena pojava. Posebno se pamti utakmica protiv Deportiva kada je zabio četiri gola', pišu Englezi.

Ta četiri gola značila su da je Pršo izjednačio rekord u Ligi prvaka, a prije njega je to uspjelo samo Simeoneu Inzaghiju i Marcu van Bastenu. Njihove rekorde srušio je 2012. godine Lionel Messi s pet golova protiv Bayer Leverkusena. Goal opisuje Pršin život u Francuskoj u koju je stigao kao izbjeglica.

'U Hajduku nije mogao igrati jer ga nisu htjeli. Činilo se kao da je zadnja šansa za normalnom nogometnom karijerom propala kada je počeo rat. Otišao je u Francusku. Nije znao niti jednu riječ i družio se gotovo isključivo s čašama u koje je prečesto i preduboko gledao.'

Ipak, u jednom trenutku mu se život promijenio iz korijena. Kroz dno čaše, kako sam kaže, je vidio 'ljubav svog života'. Bila je to mlada Francuskinja Caroll koja ga je spasila. Smršavio je 20 kilograma, smanjio broj cigareta i vikende provodio na nogometnom igralištu.

'Novi start bio je u četvrtoligašu Stade Raphaleois. Imao je sreće. Igrao je sjajno jednu utakmicu na kojoj je bio skaut Monaca. On je odlučio 23-godišnjeg Pršu odvesti u slavni klub. Monaco je imao igrače poput Henryja pa za Pršu nije bilo mjesta. Otišao je na posudbu u Ajaccio i tamo je napokon prestao piti', pišu novinari Goala pa nastavljaju:

'Na posudbi je bio sjajan i odlučili su ga vratiti u Monaco. Konkurencija je bila strašna, David Trezeguet i Marco Simone. No, još je jednom teška sudbina zadesila bivšeg mladog alkoholičara. Prilikom rutinskog pregleda otkrivena mu je dislokacija kosti u desnoj nozi koja mu je stvarala probleme. Morao je ići na operaciju u kojoj su mu morali slomiti kosti kako bi ih ponovno namjestili. Pršo je rekao kako je tada morao ponovno učiti hodati.'

Ipak, Pršo je bio borac, a vjerojatno se nije htio ni vratiti prošlom životu.

'Napravio je sve što je mogao da se što prije vrati na teren. Trezeguet je otišao iz Monaca i otvorila mu se šansa, a on ju je zgrabio. Odveo je Monaco u Ligu prvaka, a Didier Deschamps je rekao da nikada nije vidio takvog borca', zaključuje Goal.com u velikom portretu legendarnog hrvatskog napadača.