optužen za rasizam

Edinson Cavani režirao veliki preokret Manchester Uniteda, a onda napravio potez zbog kojeg mu prijeti drakonska kazna

30.11.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Edinson Cavani je prijatelja na Instagramu oslovio s 'negrito', a sada ga čekaju tri utakmice zabrane i novčana kazna

Edinson Cavani jučer je bio veliki junak Manchester Uniteda. Engleski velikan je u Premier ligi gubio s 2:0 na poluvremenu u gostima kod Southamptona, a onda je sjajni Urugvajac asistencijom i dva gola donio veliki preokret svojoj ekipi. Na kraju je United slavio s 2:3 i upisao važna tri boda.

  • +6
Southampton vs Manchester United Izvor: EPA / Autor: Adam Davy / POOL

Heroj utakmice Cavani bi, pak, mogao dobiti visoku kaznu od Engleskog nogometnog saveza, a sve zbog jedne rečenice na Instagramu nakon te čudesne utakmice. Prijatelj mu je čestitao na sjajnoj utakmici i velikom preokretu, a on mu je napisao: 'Hvala, crnjo', odnosno iskoristio je riječ 'negrito'.

Urugvajac tvrdi kako se 'negrito' u Južnoj Americi koristi u dobroj namjeri i kako je bila upućena njegovom prijatelju, ali teško da će Premier liga biti jednakog razmišljanja. Rasizam se pokušava iskorijeniti iz nogometa već duže vrijeme, a pravilnici koji su sada na snazi su itekako rigorozni.

Premier liga je prošle sezone uvela nove kazne za korištenje rasističkih izraza, a prema njima bi Cavani mogao biti žestoko kažnjen. Zbog nazivanja svojeg prijatelja 'negrito', odnosno prema pravilniku koji gledaju Englezi, korištenja rasističkih izraza na društvenim mrežama, Cavani bi, uz novčanu kaznu, mogao dobiti i najmanje ti utakmice zabrane.

Objava je ubrzo obrisana s Instagrama, ali vodstvo lige već je krenulo u istragu i Cavani će se morati opravdavati za svoj postupak i nadati se da će Englezi shvatiti da se radi o razgovoru dvojice prijatelja, a ne o rasističkom ispadu.