PRECIZNO I JASNO

Dva razloga zašto je Leicester dobar izbor za Kramarića!

07.01.2015 u 18:22

Bionic
Reading

Iako se po medijima 'loptalo' klubovima kakvi su Juventus i Chelsea, Kramarić je ipak završio u jednom Leicester Cityu, što definitivno nije razina na koju se Kramu guralo, ovo je dobar potez za njega. A dva razloga zašto je tako objašnjava naš analitičar s portala Tribina.hr

Dva su bitna podatka u transferu Andreja Kramarića u Leicester koji mu mogu nuditi optimizam oko daljnjeg razvoja karijere. Prvi je da je relativno mali i rezultatski slabostojeći klub kao Leicester zagrabio dublje u kasu i platio solidnu odštetu za mladog igrača nedokazanog u jakoj konkurenciji i to je napravio u zimskom prijelaznom roku. To govori da Leicester definitivno gleda Kramarića kao hitnu kupnju, dakle, potencijalnog spasitelja što pak gotovo pa garantira da će dobiti velike ovlasti i minutažu da pokaže što zna. Previše puta smo gledali kako 'velike zvijezde' naše lige odlaze u inozemne klubove gdje moraju prolaziti 'period prilagodbe' i 'učiti jer ništa ne dolazi preko noći', ići na posudbe jer 'trenutno za njih nema mjesta' i slično.

Takve floskule samo kamufliraju činjenicu da inozemni klubovi mnoge naše igrače kupuju 'na slijepo', pokušaju pa ako ide ide, a ako ne ide ne ide, a za daljnji tijek karijere mladih nogometaša ih nije puno briga. Je li Stipe Perica učinio bolji transfer od Kramarića jer je otišao u Chelsea, a Krama 'samo' u Leicester? Možda će Perica impresionirati više 'komada' kad kaže da je igrač Chelsea nego Krama kad kaže da je igrač Leicestera, ali za 3 godine kad će Perica igrati u Belupu ili Lokomotivi, a Krama i dalje probijati se kroz jaki Premiership možda će i perspektiva ovih transfera biti drugačija.

Druga stvar koja je jako bitna je podatak da Leicester preferira igru s dva napadača. Iako je u Rijeci skoro cijele sezone prvi i jedini napadač (Krstanovića ne računamo), igra s dva napadača je puno bolja za Kramin početak u novom okruženju. Zašto? Jednostavno, igranje uz još jednog napadača znači i smanjeni pritisak na Kramu i manju izloženost kritikama za svaku grešku kojih će sigurno biti. Zamislite da skupo plaćeno pojačanje igra kao jedini napadač za klub koji očito nema dobro posloženu igru i ne stvara puno prilika. Od njega bi se očekivalo da sve trpa, a čim bi promašivao ti promašaji bi svi išli njemu na dušu. Uz još jednog napadača sve oči neće biti uperene u Kramarića i moguće je da će se lošiji potezi stopiti s igrom cijele momčadi, a ako počne zabijati te zasluge mu nitko ne može oduzeti igrao sa jednim napadačem, dva ili tri.


Nije nebitno niti se sjetiti da je i pri dolasku u Rijeku, Krama počeo u sustavu gdje je djelovao kao drugi napadač uz Leona Benka, što mu je uvelike olakšalo uklapanje u Rijekinu igru, mogao je osjetiti igru i suigrače bez da bude u fokusu svih akcija i da sav teret golova padne na njega. U takvom sustavu, gdje Krama igra uz drugog

Velika odšteta

'Govori da Leicester definitivno gleda Kramarića kao hitnu kupnju, dakle,potencijalnog spasitelja što pak gotovo pa garantira da će dobitivelike ovlasti i minutažu da pokaže što zna. Previše puta smo gledalikako 'velike zvijezde' naše lige odlaze u inozemne klubove gdje morajuprolaziti 'period prilagodbe' i 'učiti jer ništa ne dolazi preko noći'

napadača, do izražaja može doći i njegova sposobnost da stvara prilike suigračima, svaka lopta koju dobije u noge ne mora nužno ići prema golu nego Krama ima opciju potražiti drugog napadača ili nekog suigrača iz drugog plana te time pokazati da ima ono nešto za što, po imenima, ne vjerujem da imaju preostali napadači na popisu Leicester Citya. Ako je cilj da ga što prije prihvate mediji, navijači i, najvažnije, suigrači, nema boljeg puta nego da pokaže da osim individualne kvalitete Krama donosi i kvalitetu da ostale oko sebe čini boljim igračima.

Iako se po medijima 'loptalo' klubovima kakvi su Juventus i Chelsea, Kramarić je ipak završio u jednom Leicester Cityu, što definitivno nije razina na koju se Kramu guralo. No, kad je već takav rasplet priče, odlična je stvar da se radi o čistom transferu i da je Krama zaista igrač tog kluba, a ne igrač nekog jakog kluba na 'kaljenju' u nekom malom satelitu. Kad jednom potpišete za rang Chelsea, jako lako je pasti u zamku samodopadnosti i pomisliti da je dovoljno samo malo strpljenja da se pojavite u dresu 'bluesa'. No, stvarnost često donosi drugačiji rasplet koji lako mogu posvjedočit Matej Delač, Stipe Perica, a uskoro će nešto o tome moći reći i Mario Pašalić. Istina je ta da klub kao Chelsea šalje igrača na posudbu, ne da steknu iskustvo nego da steknu kvalitetu, nije dovoljno samo pričekati da prođe vrijeme nego treba i napredovati u igri. Ako napretka nema koji bi zadovoljio stručni tim Chelsea igrač nikada niti neće doći u priliku zaigrati za prvu momčad.

Zato je puno bolja opcija početi od manjeg kluba gdje znaš na čemu si, znaš da moraš igrati puno i dobro da bi se nekako probio do velikog kluba kao Chelsea. Nisi im već na platnom spisku pa da pomisliš da ćeš neovisno o svemu dobiti priliku, nego taj transfer moraš krvavo zaslužiti. Možda je Krama u Leicestreu zaista samo zato jer engleska pravila ne dopuštaju posudbe unutar istog ranga novih igrača ili zbog neke tehnikalije, ali to ne mijenja na činjenici da on službeno sa Chelseajem nema nikakve veze i da Chelsea nema nikakve obaveze uopće ga pratiti, a kamoli dovesti. Ako želi tamo jednog dana doći to će morati zaslužiti igrama za Leicester, a samim time je puno lakše shvatiti igranje za Leicester kao veliku priliku, a ne kao kaznu.