ZADNJI PLES S LOPTOM

Duboki naklon: Večeras se oprašta Davor Vugrinec!

22.05.2015 u 12:00

Bionic
Reading

Porazom od Lokomotive Slaven Belupo je izgubio i one teoretske izglede da se plasira u kvalifikacije za Europsku ligu, dok Zadar itekako želi bodove koji bi im donijeli malo rasterećenje uoči zadnjeg kola. Njihov međuobni ogled obilježit će činjenica da se od profesionalnog nogometa oprašta najbolji strijelac u povijesti MAXtv Prve lige Davor Vugrinec

Doduše, ta Slavenova nada je kratko tinjala i bila je plod euforije nakon nekoliko pozitivnih rezultata. Realno, najvažnije im je da su kraj sezone dočekali bez stresa oko ostanka s obzirom na jako loš ulazak u sezonu.

'U večerašnjem susretu sa Zadrom (18 sati) očekujem našu dobru igru i vjerujem u pobjedu s kojom bi se na najljepši način oprostili od naših navijača i još jednom pokazali da zaista igramo prvoligaški nogomet. Sretan sam što smo dva kola prije kraja prvenstva osigurali prvoligaški status i to u dosta izjednačenom natjecanju u kojem smo bili posljednji, a sada smo na šestom mjestu,' istaknuo je trener Slavena Belupa Ante Čačić i nastavio:

'Davor Vugrinec koji se oprašta od nogometa bit će u početnom sastavu, dok će zbog ozljede izostati Edson, a također zbog ozljeda su upitni Purić i Geng. No, imat ćemo sastav koji može osvojiti bodove sa Zadranima.'

Vugrinec će tako upisati i svoj 340. nastup u ligi, a ne zabije li večeras umirovit će se s rekordnih 146 golova. Prvih 56 zabio je za Varteks (još osam nakon povratka), 15 za Rijeku, 16 za Dinamo, 29 za Zagreb, te posljednja 22 u dresu Belupa. Posljednji ples s loptom nogometne legende koja je u inozemstvu nastupala za Trabzonspor, Lecce, Atalantu i Cataniju, a za reprezentaciju je zabio sedam golova u 28 nastupa. Prije dva mjeseca napunio je 40 godina i protiv Zadra će dobiti posljednje ovacije na prvoligaškim terenima.


Trebala je to biti utakmica puna tenzija s obzirom na situaciju Zadrana kojima je svaki bod zlata vrijedan.

Kažemo trebala, jer su gosti u autobusu za Koprivnicu saznali da svakako 'lete' u niži rang. Naime, HNS je jučer objavio kako Zadar nije dobio licencu za nastup u MAXtv Prvoj ligi i automatski seli u 2.HNL bez obzira na rezultat.

'Teško je naći neku drugu riječ osim da smo šokirani. Ne isključujem čak ni tendenciozno izabran termin kako bi nas uzdrmalo prije dvije zadnje utakmice i tako perfidno postiglo određene ciljeve kad je riječ o tome tko će ispasti iz lige,' rekao je kapetan Jakov Surać, ujedno i predsjednik Nadzornog odbora kluba.

Trener Štimac nije htio komentirati odluku već je samo kratko kazao da će oni svoje odraditi do kraja. Jer, ne bi si oprostili da se u HNS-u situacija ipak nekako promijeni, a da su oni unaprijed 'digli ruke'.

Shodno tome teško je s nogometnom aspekta najaviti utakmicu. Gostima nedostaju ozlijeđeni vratar Matković, te kartonirani Gabrić, Milinković i Banović. Na papiru momčad izgleda vrlo slično onoj iz prethodnih utakmica u sustavu 4-2-3-1.

Pitanje je samo pristupa i motivacije kod igrača. Teoretski njima više ova utakmica ništa ne znači s aspekta vlastitog statusa.

Ali, zainate li se Zadrani, mogu nekoga drugoga odvući sa sobom. Naime, zadnja momčad na ljestvici mora u niži rang neovisno o svim drugim situacijama. Stoga, ako bi Zadar bio predzadnji, iz lige bi ispala dva kluba. Inter je siguran, drugi favorit su Sesvete, a preostali kandidat Gorica.

Dvoboj s Lokomotivom tijekom kojega je Vuga zabio svoj dva posljednja gola