POBJEDA SPORTA

Dosad nitko pozitivan na doping testu

20.02.2010 u 10:52

Bionic
Reading

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je ponosno priopćio da više od 1300 dosad napravljenih doping-testova na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru niti jedan nije bio pozitivan

'Ovo je najbolja moguća vijest jer pokazuje da sportaši ne varaju na ovim Igrama. Bila bi sjajna stvar da tako ostane dokraja, pa bi Vancouver ušao u povijest kao Igre bez dopinga', kazao je dužnosnik MOO-a Mark Adams.

Do četvrtka je obrađeno 1.363 doping-testa, a 485 su uzeta nakon natjecanja s obveznim davanjem urina, a kod nekih i krvi, dok se obično testira po pet prvoplasiranih i još dvoje po slučajnom uzorku. Ostali doping-testovi su napravljeni izvan natjecanja.

Na Igrama u Vancouveru bit će obrađeno oko 2000 doping-testova, što je najveći broj u povijesti Zimskih igara. U Salt Lake Cityu 2002. testirano je samo 700 sportaša, a u Torinu 1200.

MOO je priopćio da je zasad najozbiljniji slučaj zabilježen kod ruske hokejašice Svetlane Terentjeve koja je prije Igara uzimala lijek protiv prehlade koji sadrži zabranjenje supstance. Kako je lijek prijavila, MOO je nije kaznio.