UHVAĆENI A NEVINI

Doping američkih zvijezda; njihovo objašnjenje je suludo!

14.09.2016 u 11:41

Bionic
Reading

Novi dopinški skandal potresa svijet sporta. Hakerska skupina Fancy Bear došla je do podataka da su neke od najvećih američkih zvijezda koristile nedozvoljena sredstva, no prozvani sportaši i institucije su poručili kako je sve bilo po zakonu

Međunarodna antidopinška agencija (WADA) priznala je kako je imala cyber napad, a izgleda da su se hakeri dokopali spornih dokumenata u kojima stoje kontroverzne stvari o tome da je slavnim sportašima dozvoljen doping.

Tako je Sereni Williams dopušteno korištenje zabranjenih supstanci, poput oksikodona i hidromorfona, 2010., 2014. i 2015. godine, a njezinoj sestri Venus u razdoblju od 2010. do 2013. prenizon i prednizolon.

Osim njih dvije, u centru pažnje je gimnastičarka Simone Biles, koja je pala na dopinškom testu u kolovozu, ali nije bila diskvalificirana, nakon čega je je osvojila četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju! Njoj je također bilo dozvoljeno da tijekom 2013. i 2014. koristi zabranjene supstance (metilfenidat).

Spominje se i poznata košarkašica Elena Delle Donne jer je uzimala amfetamin.

Zanimljivo, kao i u prošlosti, kada je slučaj o američkim sportašima, i sada je sve po pravilima. Naime, svi prozvani imaju objašnjenja zbog kojih su 'nevini', barem u očima institucija koje odlučuju o svemu, a druga je stvar to kakvim će ih očima od ovoga trenutka gledati javnost.

Sestre Williams se zasad nisu oglasile, ali umjesto njih to je napravila Međunarodna teniska federacija (ITF).

'Sestre Williams su imale dozvolu koristiti zabranjene supstance u terapeutske svrhe', čudno je objašnjenje ITF-a.


U slučaju Simone Biles Međunarodni gimnastičarski savez je slično poručio 'da je sve apsolutno čisto i po pravilima, nema problema' i da je Biles to 'uzimala zbog liječenja'.

Oglasila se i slavna gimnastičarka preko društvene mreže.

'Nemam se čega sramiti. Bolujem od poremećaja hiperaktivnosti i od djetinjstva uzimam lijekove. Vjerujem u čist sport, slijedim pravila i tako ću i nastaviti', napisala je.


Vrlo jasna je bila i košarkašica Elena Delle Donne.

'Htjela bih zahvaliti hakerima što su obavijestili svijet da sam legalno, na recept, uzimala supstance na osnovi liječničke dijagnoze, zbog čega me je WADA izuzela', napisala je Delle Donne.

Inače, hakerska grupa koja je provalila u povjerljive dokumente WADA-e smatra kako je ovo samo vrh sante leda, a mi se možemo zapitati zašto ovi sportaši nisu koristili dozvoljene tvari za liječenje svojih zdravstvenih problema, a ne one koje su na popisu nedozvoljenih supstanci. Sumnjivo, jako sumnjivo...


Podsjetimo, WADA je krajem prošle godine obznanila izvještaj u kojem se ruski sportaši optužuju za sustavno uzimanje dopinga uz pomoć države. Zbog toga je ruskim atletičarima bilo zabranjeno natjecati se na Igrama u Riju, a cijela ruska ekspedicija suspendirana je s Paraolimpijskih igara u Rio de Janeiru. Za neke izgleda vrijede druga pravila...