VELIKAN ISKRENO

Dominiković o suzama protiv Poljske i hrvatskom 'svetom gralu'!

29.01.2016 u 12:45

Bionic
Reading

Veličanstveni uspjeh hrvatskih rukometaša u dvoboju protiv Poljska i pobjeda od čak 14 razlike (37:23) natjerala je velikog i kršnog Davora Dominikovića da 'pusti suzu'

Bivši hrvatski reprezentativac, ali rukometno još uvijek vrlo aktivni, u možda i najjačoj svjetskoj ligi, Njemačkoj, Davor Dominiković s radošću prati nastupe svojih nasljednika na Euru u Poljskoj.

'Iskreno, moram priznati da nisam uspio pratiti sve utakmice jer u isto vrijeme smo znali imati treninge. Tako su nas i danas zeznuli jer igramo prijateljsku utakmicu protiv Winterthura. I trebali smo igrai u 18.30 sati, ali su zbog utakmice njemačke reprezentacije, taj naš dvoboj pomaknuli na 20.30 sati. Gledao sam naše zadnjih 15-ta minuta protiv Francuske, ali i cijelu utakmicu protiv Poljske', rekao je u razgovoru za tportal.hr Davor Dominiković, koji je petak prijepodne proveo u druženju sa sinom po gradu.

Dominiković je nakon ulaska HSV-a u finacijske probleme sreću pronašao u gradiću Balingenu, 70-tak kilometara udaljenom od Stuttgarta, gdje igra za Balingen-Weilstetten.

'Hvala Bogu, ozljeda je sada prošlost, odigrao sam zadnjih devet utakmica prvog dijela sezone, a sada od sredine siječnja u punom sam pogonu i pripremama za nastavak sezone'.

Hrvatska protiv Poljske odigrala je utakmicu iz snova?

'Apsolutno. I ne znam kako bih opisao tu utakmicu, takvu pobjedu. Možda bih mogao usporediti samo s onim gaženjem Njemačke 7:1 u dvoboju protiv Brazila na nogometno SP-u. Iako ni to nije  baš za usporedbu, jer Poljskoj je odgovarao i poraz do pet pogodaka. A mi smo im napravili ovakvu sramotu. Jednostavno, neopisivo'.

Rekao je Petar Metličić da vaša generacija, a koja je osvajala i olimpijsko i svjetso zlato te europsko srebro, nije ni sjena ovoj generaciji.

'Svako vrijeme nosi svoje, ne treba nikoga uspoređivati. Ovi dečki imaju svoj put i od srca im želim da prvo dobiju Španjolsku, pa u nedjelju da napokon osvoje 'sveti gral', odnosno jedino zlato koje nedostaje Hrvatskoj. Ne bih se iznenadio kada bi se to dogodilo'.

Španjolci su vaši stari znanci. U Portugalu ste ih dobili u polufinalu, ali ste potom na SP-u u Tunisu izgubili u finalu. O osvetama nema govora?

'Ma kakvi. Ovo su posve novi igrači i ne trebaju biti opterećeni ničime. Oni su svijet za sebe, imaju svoje ciljeve i ne trebaju nam nikakve povijesne revizije a ni njima naši stručni savjeti. Uživao sam u njihovoj igri, a od 35. minute, nije me sram to priznati, utakmicu sam gledao sa suzama u očima. Sve nas ljubitelje rukometa u Lijepoj našoj učinili su ponosnima. Sad kada su u polufinalu, samo im je nebo granica, iako su oni i s ovim rezultatom za mene već veliki heroji'.

Nijemci se hrabre da su sada oni favoriti. A kako ste u Njemačkoj sigurno imate uvid u njihovo stanje?

'Njemačka je liga rukometni NBA. Uz poneki francuski, poljski, mađarski i makedonski klub. I odlična je stvar za rukomet da su opet u polufinalu jer od 2007. godine bili su u laganom padu. No, vratili se jesu, islandski trener im je vratio mirnoću. A o euforiji nepotrebno je govoriti jer oni igraju po njemačkom mentalitetu. Ne padaju u euforiju, ali ni u depresiju. Imaju odličnog golmana, morali su zbog ozljeda za vrijeme turnira zvati igrače a upravo te zamjenu su bile ključ pobjede protiv Danske. Znači snage imaju i sigurno će, ako uđemo u finale i mi i oni, biti odlična utakmica', zaključio je velikan hrvatskog rukometa Davor Dominiković