VRLO VISOKI RIZIK

Dolaze zavađene frakcije pariških huligana

22.10.2012 u 17:00

Bionic
Reading

Zagrebački Dinamo u sklopu trećeg kola nogometne Lige prvaka dočekuje skupocjeni PSG, a za najboljom momčadi francuskog prvenstva dolazi i vrlo razjedinjena navijačka vojska kojoj je uglavnom prvenstveni cilj međusobni obračun

Obzirom da je PSG jedina velika nogometna momčad u ogromnom Parizu, nije pretjerana vijest da njihova navijačka scena nije ujedinjena. Dapače, poralizirana je na dvije velike grupacije skupina koje se međusobno, blago rečeno, ne vole.

Starosjedioci na Parku prinčeva, i još uvijek najutjecajniji dio njihove scene su pripadnici rasformirane skupine Boulogne koji su se disperzirali u manje grupe srodne po nacionalističkim i neofašističkim stavovima. Boulogne Boysi na papiru više ne postoje, ali ta je grupa osnovana još tijekom sedamdesetih (PSG je osnovan 1970. godine) i skoro dvadeset godina bili su uvjerljivo najutjecajnija snaga na svojoj tribini.

No Park prinčeva se tijekom devedesetih pobunio protiv ksenofobnih domaćina i u zadnjoj dekadi prošlog milenija počele su nicati uglavnom ljevičarske navijačke grupe koje su također tražile svoje mjesto pod klupskom zastavom tada još romantičnog, radničkog kluba. Tako je Kop de Bolougne dobio i snažnu opoziciju u grupaciji skupina pod nazivom Auteuil koji su zauzeli svoj dio tribine s vidnim udjelom doseljenika. Logikom stvari, rasno miješane grupe postale su trn u oku nacionalističkim 'bolonjcima' i krenuli su frekventni krvavi obračuni koji, načelno, nikada nisu ni prestali, a donijeli su i previše smrtnih slučajeva.

PSG, nabujao od naftaških milijuna, prošle sezone zabranio je sve organizirane navijačke skupine na Parku prinčeva, a kako je Boulogne bio zabranjen i ranije, u borbi protiv novih vlasnika (koji su, primjerice, ukinuli prodaju godišnjih ulaznica) najistaknutije su ljevičarske skupine. Iako im je zajednički otpor prema novim vlasnicima, ideološke razlike nisu ni približno prevladali i njihovi obračuni i dalje pune naslovnice.

Posljednji se odvio u Portu, na posljednjem europskom izletu PSG-a. Klub ne organizira njihove odlaske na gostovanja, ali oni i dalje putuju, a u međusobnom obračunu na jugu Portugala dvojica su Francuza izbodena. Najviše medijske pažnje okupira 'fronta' između ostataka Boulogne i skupine Supras, ali kao u lošoj reklami - to nije sve. Tu je i skupina Karsud koja je svojedobno izvjesila poruku 'Kosovo je Srbija', pa najradikalniji s 'lijeve strane' PSG-ove tribine Tigris Mystic, te serija manjih desničarskih skupina. Sve u svemu, vrlo kompleksna scena koja ostavlja malo mogućnosti da će na njihovom gostovanju izostati nasilje.

Neredi su u Parizu gotovo uobičajena pojava