6. ISTRIA WINTER CUP

Dolazak u Novigrad i Umag već postaje stvar prestiža

27.01.2016 u 15:56

Bionic
Reading

Istria Winter Cup, jedan od najatraktivnijih pripremnih nogometnih turnira u zimskoj sezoni, održat će se ove godine od 31. siječnja do 7. veljače. U svom šestom izdanju Istria Winter Cup dovodi na terene Umaga i Novigrada čak četiri europska prvoligaša, među kojima su i hrvatski prvoligaš iz Istre te prošlogodišnji pobjednik turnira iz prve lige Bosne i Hercegovine.

Pred ljubiteljima nogometa u zapadnom dijelu Istre uzbudljivi su dani. Umag i Novigrad ugostit će Istria Winter Cup, šesto izdanje prestižnog turnira, koje je najavio direktor turnira Ives Čakarun

Što ste pripremili za ovogodišnje izdanje Istra Winter Cupa?

'Kao svake godine dosad podigli smo turnir na još višu razinu. Prošle godine u gostima su nam bili klubovi iz Rumunjske i Srbije, a ove godine dolaze trenutačno vodeća momčad Slovenije, ljubljanska Olimpija te Celje koje je u sredini ljestvice. Mostarski Zrinjski je igrao u kvalifikacijama za Europsku ligu, a mađarski Gyirmot je drugoligaš, ali iduće sezone vjerojatno će biti u elitnom razredu mađarskog nogometa. Naš nogomet predstavljat će prvoligaš Istra 1961 i domaćin Novigrad, koji su u različitim skupinama i najbolji poklon domaćim navijačima bila bi finalna utakmica dva istarska kluba', izjavio je Ives Čakarun, direktor turnira.

Na turniru će nastupati nekoliko hrvatskoj publici dobro poznatih nogometaša?

'Na hrvatske travnjake, nakon dugo vremena, vratit će se bivši hrvatski nogometni reprezentativac Hrvoje Čale, koji igra u ljubljanskoj Olimpiji, a neće biti jedini bivši dinamovac na Istria Winter Cupu. Hrvatsku koloniju u Zrinjskom predvode Ivan Peko i Filip Lončarić, izdanci modre škole nogometa. Istru predvodi bivši igrač Rijeke Damir Zlomislić, koji je igrao u legendarnoj pobjedi protiv Stuttgarta u kvalifikacijama za Europsku ligu. Atraktivnih poteza neće nedostajati'.

Dakle, završetak siječnja i početak veljače valja rezervirati za nogomet?

'I za posjet Novigradu i Umagu, favoriti Olimpija i Zrinjski su u dvije različite skupine i moguće je njihovo finale, no prije toga Slovenci će morati pobijediti, Istru 1961 i Gyirmót, a Zrinjski Novigrad, i Celje. Utakmice će se igrati svakodnevno od 31. siječnja u 15 sati na Gradskom stadionu u Umagu ili na Stadionu Laco u Novigradu. Za treće mjesto igrat će se 7. veljače u Umagu u 12.30 sati, a u Novigradu, igrat će dvije najbolje momčadi s početkom u 15 sati'.

Zrinjski i Olimpija bore se za naslov u BiH i Sloveniji, kako ste ih uspjeli nagovoriti da se pripremaju baš u Umagu i Novigradu?

'Na turniru se iz godine u godinu pojavljuju vrhunska imena, lani nam je došao rumunjski Cluj, koji je prije nekoliko godina igrao Ligu prvaka, a u svojoj postavi imao je i nekoliko hrvatskih nogometaša. Ove godine stiže Olimpija koja ima tri boda prednosti pred slovenskim prvakom Mariborom nakon polusezone, njegov trener Kruno Jurčić sigurno će poslati svoje skaute u Istru kako bi snimili rivala'.

Dinamo je bazične pripreme odradio u Rovinju, vama dolaze najbolji klubovi iz Slovenije i BiH, što mislite zašto?

'Svake godine naši gosti odlaze kući zadovoljni. Vrhunskom hotelskom smještaju koji nude Umag i Novigrad pridodali smo i odlične uvjete za nogometne pripreme. Zahvaljujući kontinuiranom trudu, ulaganjima i razvojem ponude uspjeli smo učvrstiti svoju poziciju među sportskim destinacijama. Značajnu ulogu u tome imaju i turističke kompanije Aminess hoteli i kampovi Novigrad i Istraturist koji su prilagođeni specifičnim potrebama nogometaša', zaključio je Čakarun, kojem bi se, po svemu sudeći ove godine trebalo smilovati i vrijeme. Prijašnjih godina kiša je znala kvariti ritam, ali sada je i ovaj uvjet na njegovoj strani.