RAZGOVOR ZA ESPN

Đokovićeva emotivna ispovijest; prisjetio se najtežeg poraza pa sve iznenadio izjavom o motivu

30.08.2018 u 12:45

Bionic
Reading

U velikom razgovoru za američki ESPN najbolji srpski tenisač Novak Đoković prisjetio se krize u koju je upao i svojih najtežih trenutaka u karijeri. U emotivnom razgovoru Đoković je otišao i korak dalje…

U razgovoru s novinarom ESPN-a Michaelom Steinbergerom Novak Đoković otvoreno je govorio o danima kada je bio u velikoj igračkoj krizi, o ulozi oca te kako danas gleda na svoju karijeru i što mu je najvažnije. Jedna od tema bio je i njegov trogodišnji sin Stefan, koji je svog oca u Londonu prvi put uživo gledao kako osvaja prestižni trofej na terenima All England Cluba. I prije je govorio kako mu je to najljepši trenutak u životu. Što se malog Stefana tiče, tata Novak kaže kako će mu pružiti potpunu podršku ako se odluči baviti tenisom.

Dotakao se i supruge Jelene koja ga je 'navukla' da i on piše dnevnik i kaže kako ih to ispunjava.

No svakako je najzanimljiviji dio razgovora bila velika kriza u koju je Đoković upao nakon osvajanja Roland Garrosa 2016. godine te ozljede desnog lakta. Iz krize – koja je izgubila kontrolu zbog nesuglasica s članovima svog stožera – službeno je izašao tek kada je početkom srpnja uspio osvojiti Wimbledon.

'U tim trenucima nisam mogao ni čuti za rezultat. Potpuno sam izgubio samopouzdanje i spremnik emocija mi je bio potpuno prazan', priznao je Đoković, kojem je, kako je priznao, jako teško pao poraz od Del Potra u prvom kolu Olimpijskih igara u Riju 2016. Taj poraz zapravo se kasnije pokazao kao koban jer je u pravom smislu riječi uslijedio raspad sistema…

'Taj poraz mi je slomio srce, jako me zabolio i tada sam vrlo vjerojatno potrošio sve što sam imao u tom spremniku.'

Iste godine početkom rujna priznao je kako nije imao snage osvojiti US Open iako je uspio doći do finala. Prisjetio se i tog dana i poraza od Wawrinke…

'Osjetio sam nešto kao - vau, zar opet moram prolaziti kroz sve ovo? Emocionalno sam udario u zid. Koliko god sam bio ispunjen, jer sam imao sva četiri Grand Slama u svom vlasništvu, jer sam bio na vrhuncu karijere i u tom trenutku bio svjetski broj 1, bio sam potpuno iscijeđen', prisjetio se Đoković.

No nakon zadnjih igara i stare forme svjetskog broja jedan, u koju se vratio, jasno je kako je kriza iza njega. Stoga je itekako bilo zanimljivo čuti Đokovićevo objašnjenje gdje danas pronalazi najveći motiv.

'Sada sam potpuno drukčija osoba na mnogim razinama. Prvenstveno, otac sam dvoje djece. I dalje igram tenis koji volim svim srcem i zahvalan sam što imam priliku natjecati se na ovako visokoj razini. Ali sebe sada gledam drukčije. Najveći interes mi je da nastavim istraživati mogućnosti vlastitog opstanka na ovom planetu; ne samo kao tenisača, nego i kao ljudskog bića. Nije sve u pobjeđivanju teniskih mečeva… Pa ne možete odnijeti trofeje u grob', kazao je Đoković, koji je ovakvim razmišljanjem neke koji ga poznaju – iznenadio.

Riječi kako 'istražuje mogućnosti vlastitog opstanka na planetu' imaju puno dublji smisao i mnogi se pitaju što je točno Đoković želio reći?

  • +11
Novak Đoković Izvor: Profimedia / Autor: N.N.