KAKO TO?

Dok velikani hrvatskog sporta traže poreznu reformu HNS hvali Vladu

05.12.2023 u 20:31

Bionic
Reading

U zagrebačkom hotelu Westin održana je redovna sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, kojom je rukovodio predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

U zagrebačkom hotelu Westin održana je redovna sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, kojom je rukovodio predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Na sjednici su bila prisutna 65 zastupnika, uz deset odsutnih, a članovi Skupštine usvojili su financijski plan za 2024. godinu, koji je pripremila voditeljica odjela financija i računovodstva, Ružica Bajrić. Predviđeni su prihodi od 50.450.000,00 eura, rashodi u iznosu od 48.450.000,00 eura, te višak prihoda nad rashodima u iznosu od 2.000.000,00 eura.

Predsjednik Kustić se na početku obratio skupštinarima prigodnim govorom:

"Što reći o našim rezultatima? Čak 13 od 15 plasmana na velika natjecanja dovoljno govori. To su ključni uspjesi za naš nogomet. Zahvaljujem i našoj Vladi i predsjedniku Vlade Andreju Plenkovića na podršci koju daju nogometu i posebno projektu kampa HNS-a. Hvala našem izborniku Daliću i stožeru, jasno i igračima koji su najzaslužniji za takav uspjeh, ali i svim ljudima iz sjene koji se ne vide, a rade jako puno - svi ste naš ponos", rekao je između ostalog Kustić.

Sjednicu Skupštine svojim su prisustvom uveličali FIFA-in direktor za europske nacionalne saveze, Elkan Mammadov, savjetnik za nacionalne saveze u UEFI, Jozef Kliment, predstavnik FIFE, Lorenzo Cavallari, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, Tomislav Družak, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta, Krešimir Šamija, kao i počasni predsjednici HNS-a, Branko Mikša i Mladen Vedriš.

"Hrvatska je tako prekrasna zemlja i zadovoljstvo mi je opet biti u Zagrebu. Ako govorimo o ljepotama vaše zemlje, mogao bih to govoriti danima. No, ako krenemo pričati o nogometnim uspjesima vaše zemlje, onda bih se trebao ovdje preseliti. Siguran sam da je cijeli narod jako ponosan na vaše rezultate jer ste svjetski fenomen. Kada usporedimo broj stanovnika s međunarodnim uspjesima i brojem vrhunskih igrača koje ste razvili, vjerujem da biste bili najbolji na svijetu", rekao je Mammadov.

Na Skupštini su dodijeljeni Trofeji podmlatka istaknutim djelatnicima, Ivanu Šutalu, Mladenu Vlahoviću, Zlatku Nakiću i Ljubomiru Španjolu.

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'

Podsjetimo, istog dana u Zagrebu na okruglom stolu koji je okupio više od 20 istaknutih sportaških imena, razmatrane su strategije i mogućnosti kako unaprijediti trenutnu situaciju u hrvatskom sportu te je upućen apel i kritika Vladi. 

"Alarmantno je vrijeme za hrvatski sport; na satu je pet do dvanaest," upozorio je Vlado Šola, legendarni hrvatski rukometni vratar i trenutni izbornik crnogorske rukometne reprezentacije. "Da bi naši klubovi ponovno postigli svoju nekadašnju slavu, neophodno je da Vlada stvori uvjete koji će ulaganje u sport učiniti privlačnijim za gospodarstvenike. Istovremeno, želimo potaknuti gospodarstvenike da shvate kako ulaganje u sport ne mora nužno rezultirati izravnim profitom. Povezanost vrhunskih brendova s vrhunskim sportskim brendovima stvara snažnu sinergiju koja jača oba brenda. Osim toga, ne smijemo zaboraviti ni male klubove, koji su temelj našeg sporta. Sredstva lokalne samouprave često nisu dovoljna za pokrivanje osnovnih potreba klubova, kao što su dresovi i oprema za trening. Zbog toga je inicijativa Udruženja sportskih klubova HGK od ključne važnosti i zaslužuje našu punu podršku, u nadi da će naići na plodno tlo," istaknuo je Šola. Podsjetimo, Udruženje je predložilo porezne poticaje za ulaganje u sport za poduzetnike i građane, povećanje neoporezivih iznosa za sportske nagrade i stipendije te smanjenje klupskih troškova za rad s djecom i mladima.