NEZADOVOLJSTVO U 1. HNL

Dio klubova traži izmjenu statuta

  • Autor: Borut Šips
  • Zadnja izmjena 09.12.2008 17:57
  • Objavljeno 09.12.2008 u 13:38
Logo Udruga prvoligaša HNL

Logo Udruga prvoligaša HNL

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Skupina od pet hrvatskih nogometnih prvoligaša održala je u ponedjeljak u Varaždinu sastanak na kojemu je sastavljen popis od sedam zahtjeva koji su proslijeđeni Udruzi prvoligaša. Obje strane tvrde - raskola nema

Predstavnici Varteksa, Osijeka, Slavena Belupa, Intera i Dinama dogovorili su zahtjeve, a u ime 'sjevernjačke koalicije', javnosti ih je priopćio direktor zaprešićkog Intera Branko Laljak.

1. Klubovi traže izmjenu termina utakmica 1. HNL budući da se aktualni koncept pokazao neadekvatnim zbog financijskog i marketinškog aspekta te osjetnog pada posjećenosti stadiona. Traže odigravanje utakmica subotom, uz mogućnost igranja jednog susreta petkom ili nedjeljom uz izravan televizijski prijenos.

2. Klubovi poslovanje Udruge vezano uz produkciju emisije 'Volim nogomet' smatraju izrazito netransparentnim. Ne postoji uvid u očekivanu zaradu i, sukladno statutu Udruge, traže analizu potpisanih ugovora te ocjenu zakonitosti istih budući da su temeljem ugovora klubovima nametnute obveze bez njihove suglasnosti.

3. Traže izmjenu i dopunu statuta Udruge s ciljem ukidanja Upravnog odbora. Jedino meritorno tijelo tada bi postala Skupština, sastavljena od predstavnika klubova.

4. Traže izmjenu statuta s ciljem da predstavnici klubova mogu biti samo njegovi predsjednici i direktori.

5. Traže potpuno preispitivanje izglasane odluke Udruge da se liga proširi na 16 klubova.

6. U cilju racionalizacije poslovanja, smatraju da je uloga glasnogovornika nepotrebna te da se rad udruge općenito mora maksimalno racionalizirati.

7. Navedeni klubovi inzistiraju na tome da se ovi zaključci uvrste u dnevni red prve sljedeće sjednice Skupštine, koja će se održati početkom siječnja u Zadru, radi očitovanja svih 12 klubova.

Na pitanje što ako prijedlozi budu ignorirani, gospodin Laljak je odgovorio, ništa. Iz Udruge, kaže, nitko neće istupiti.

'Ovo nije raskol, nego poziv na razgovor i napredak rada udruge. Svima je u interesu da sudjeluju u radu skupštine.'

Kaže da s ostalim klubovima nisu našli zajednički jezik, a otkrio je i da je za dosadašnji dio natjecanja od emisije 'Volim nogomet' isplaćeno po 19.000 kuna. Zaista minoran iznos.

Tajnik Udruge Nevenko Herjavec također tvrdi da nije došlo do raskola.

'Teško mi je komentirati njihove razloge, ali svi imamo pravo na različita mišljenja. Ne moramo se svi slagati, ali neka pucaju argumenti. Na sjednici, ne ovako.'

Za svotu od 19.000 kuna rekao je da je djelomično točna i pojasnio sustav raspodjele.

'Svi prihodi Udruge dijele se na 13 (svim klubovima i Udruzi) jednakih dijelova. Još čekamo službeni potpis ugovora s HTV-om, ali za prvih osam kola dobit ćemo 1.1 milijuna kuna. Projekt je još u povojima.'

To znači da će, ako se uvjeti ne budu znatnije mijenjali, na kraju sezone svaki klub dobiti oko 40 tisuća eura.

Herjavec se očitovao i o Ligi 16.

'Ona je izglasana, ali svi moraju imati uvjete za pristupanje natjecanju. Licenciranje bi tu moglo imati ključnu ulogu.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi