LEGENDA ZNA ŠTO GOVORI

Dino Rađa rekao veliku istinu o Dariju Šariću i svojoj karijeri u NBA-u

28.02.2017 u 13:53

Bionic
Reading

Kada je Dario Šarić, nakon sjajnih igara u dresu hrvatske reprezentacije, otišao u Philadelphiju nije bio siguran što ga tamo čeka i koliko će igrati. Nekoliko mjeseci kasnije 22-godišnji Hrvat postao je najozbiljniji kandidat za titulu Najboljeg novaka (rookie) u NBA ligi

Na kvalifikacijskom turniru u Torinu 208 cm visoki Dario Šarić pokazao je svu raskoš svog talenta i proglašen je za MVP-a (najkorisnijeg igrača). Samim plasmanom na Olimpijske igre u Rio de Janiero hrvatski su košarkaši napravili 'pravo čudo', a malo je nedostajalo da u četvrtfinalu olimpijskog turnira Hrvatska nadigra favoriziranu Srbiju te tako dođe u krug osvajača jedne od medalja.

U međuvremenu je Šarić odjenuo dres s brojem 9 NBA momčadi Philadelphia 76ers i pomalo sramežljivo ušao je u svoju prvu sezonu u najjačoj košarkaškoj ligi. Kao prva zvijezda kluba ubrzo se nametnuo kamerunski centar Joel Embiid koji zbog ozljede nije igrao prve dvije NBA sezone. Uz prosjek od 20.2 koša, 7.8 skokova i 2.5 blokade bilo je jasno kako će ovaj nadareni centar sigurno biti proglašen za Najboljeg novaka (rookie) u NBA ligi. Međutim, na polovici sezone nova ozljeda (koljeno) zaustavila je Embiida koji je odigrao svega 31 utakmicu i prema posljednjim informacijama do kraja sezone više neće igrati (ne može konkurirati za nagradu zbog malog broj utakmica, op.a.).

Dodajmo tome kako zbog teške ozljede gležnja prvi izbor NBA drafta Ben Simmons nije zaigrao za Sixerse ove sezone što znači da se Šariću otvorila mogućnost o kojoj nije mogao sanjati. Dodajmo tome da je klub napustio i turski igrač Ersan Ilyasova tako da će Šarić do kraja sezone imati mjesto u startnoj petorci i puno više loptu u svojim rukama. U posljednjih pet utakmica Šarić je na prosjeku od 19.6 koševa, 11.0 skokova i 3.8 asistencija čime je oduševio sve kritičare te naravno trenera Bretta Browna. Dodajmo kako Šarić u sezoni trenutačno ima prosjek 11.3 koša i 6.2 skoka...

'Obožavam tog dečka! Oduševljava me sve što Dario Šarić radi na terenu i izvan njega. Ozbiljan sam kad ovo govorim. On predstavlja sve što želim od igrača, da bi ovaj grad i navijači bili ponosni na nas. U svakom trenutku Dario pokazuje koliko mu je stalo do momčadi. Unosi čvrstinu i ponos, a to svaki trener želi imati u svojoj momčadi', kazao je Brown koji vjerojatno uoči početka sezone nije bio svjestan što dečko iz Šibenika može ponuditi u NBA ligi u prvoj sezoni.

Koliko je teško uspjeti igraču iz Europe u NBA ligi najbolje zna proslavljeni hrvatski centar Dino Rađa koji je kao 26-godišnjak, dakle igrač s velikim iskustvom, iz talijanskog Il Messaggera gdje je proveo tri sezone prešao u Boston Celticse. U rookie sezoni Rađa je u prosjeku ubacivao 15.1 koš uz 7.2 skoka, a njegova momčad zbog slabog učinka 32-50 nije uspjela doći do play-offa.

'Pratim pozorno sve što se događa u Šarićevoj prvoj NBA sezoni jer ipak je on reprezentativac. Taj momak je apsolutno zaslužio sve što mu se događa svojim ponašanjem i napornim radom. Donosio je u karijeri pametne odluke i iskreno mu držim fige da na ovoj razini izdrži do kraja sezone i osvoji nagradu na najboljeg rookieja. Najbolje znam koliko je teško stranom igraču uspjeti u NBA ligi', za tportal.hr kazao je Rađa koji je ujedno i predsjednik Stručnog savjeta u HKS-u.

'Ne želim mu davati savjete preko novinskih članaka tako da mu mogu samo poručiti neka ovako nastavi.'

Rađa se prisjetio i svoje prve NBA sezone kada je za Najboljeg novaka proglašen Chris Webber iz Golden State Warriorsa, a usprkos tome što je Dino imao sjajnu sezonu ipak nije dobio mjesto u prvoj rookie petorci. Uz Webbera u nju su uvršteni Isaiah Rider (Minnesota), Anfernee Hardaway (Orlando), Jamal Mashburn (Dallas) i Vin Baker (Milwaukee). Rađa, iako je imao bolju statistiku od Bakera, dobio je mjesto u drugoj petorci u kojoj su osim njega još uvršteni njegov bivši suigrač iz splitske Jugoplastike Toni Kukoč (Chicago), zatim Shawn Bradley (Philadelphia), Lindsey Hunter (Detroit) i Nick Van Exel (LA Lakers).

'To je bilo neko drugo vrijeme. U međuvremenu je velik broj stranih igrača, pogotovo onih iz Europe kao što su Stojaković, Gasol ili Nowitzki, ostavio dubok trag u NBA ligi i danas mi se čini kako je mladim europskim igračima lakše uspjeti. Hoćete da vam kažem najveću istinu? Da sam bio Amerikanac vjerojatno bih imao puno više uspjeha u NBA karijeri i vjerojatno bih 1996., kada sam imao u prosjeku 20 koševa i 10 skokova, zaigrao na All-Star utakmici. Ali tada su strance drugačije gledali, a to najbolje zna Dražen Petrović, završio je 49-godišnji Rađa.