rat priopćenjima

Dinamo: Prevareni smo na podmukao način, ubuduće na to zaboravite; oglasio se i Hajduk te se osvrnuo na scene sa zadnjeg treninga 'Modrih'

06.12.2021 u 18:52

Bionic
Reading

Povodom neprimjerenog transparenta na utakmici između Dinama i Hajduka (0:2), te nakon derbija uvredljivih pjesama od strane pojedinih igrača, priopćenjima su se oglasili iz oba kluba

Oba priopćenja prenosimo u cijelosti, prvo od Dinama:

GNK Dinamo najoštrije osuđuje jučer izraženi govor mržnje prema našem Klubu, prvo iskazan kroz transparent 'MRZIN DINAMO', a zatim i kroz izraze mržnje koje su u zračnoj luci Split, a onda i na drugim mjestima javno iskazali igrači Hajduka.

Transparent 'MRZIN DINAMO' je unesen na prijevaran i podmukao način, pri čemu su službene osobe Hajduka iskoristile dobronamjernost GNK Dinamo kao organizatora utakmice, koji je poštujući našeg jučerašnjeg protivnika dozvolio unošenje drugačijeg navijačkog transparenta, a ne ovog uvredljivog sadržaja. Ono što je sasvim SIGURNO JE TO DA U BUDUĆIM UTAKMICAMA između Dinama i Hajduka pripadnici navijačke skupine Torcida neće više moći unijeti niti jedan svoj transparent i poruku na naš stadion.

Što se tiče skandiranja igrača Hajduka koji su svojim 'pjesmama' promovirali uvredljiv i neprimjeren govor u javnom prostoru, očekujemo od HNS-a, kao ovlaštenog pokretača disciplinskih postupaka da u najkraćem roku poduzme sve kao u nekim recentnim slučajevima kada su nečije privatne poruke iskorištene za višemjesečne suspenzije. U ovom konkretnom slučaju nije se radilo o privatnim porukama nego javnom prostoru, i u potpunosti odgovara razlozima za pokretanje disciplinskih postupaka protiv onih koji su to učinili. Isto tako, očekujemo i od policije da provede izvide i utvrdi elemente prekršaja i/ili kaznenog djela i procesuira počinitelje.

NK Dinamo - NK Hajduk 0:2, sažetak utakmice Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel Arenasport

A ovo je priopćenje Hajduka:

'HNK Hajduk kao klub i institucija osuđuje bilo kakav govor mržnje u svakom obliku i kontekstu te se ovim putem ispričavamo svima onima čiji su osjećaji povrijeđeni nepromišljenim potezima naših igrača.

Ono što želimo je sagledati fenomen u cjelini, a ne gledati ga istrgnutog iz konteksta. Potenciranje rivaliteta u jeziku ultras subkulture uvijek barata pojmom mržnje, u svim derbijima diljem svijeta. Kada jezik i rituali subkulture dospiju u mainstream medije onda dobiju drukčije značenje i nastupa zgražanje.

  • +34
Dinamo - Hajduk, 18. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Igrači GNK Dinamo su na posljednjem treningu prije derbija, ali i nakon samog završetka derbija pljeskanjem odobravali skandiranje 'ubi tovara' što je uobičajeni kolorit u svim bitnim utakmicama kojima ne želimo pridodavati veliku važnost, jer što više pričamo i potenciramo takve stvari, više se nažalost i događaju.

Kao Klub ćemo prema svojim igračima postupiti sukladno internom disciplinskom pravilniku.'