samo za tportal

Vodio je Hajduk do zadnjeg naslova prvaka; sada priča o čudesnom Livaji i euforiji u Splitu, a nama otkriva što još treba Bilima: Volio bih da dovedemo njega...

06.12.2021 u 10:40

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka pobjedom 2:0 u Zagrebu nad Dinamom, istaknuli su kandidaturu na naslov prvaka. Naravno, još je puno do kraja prvenstva, ali pet uzastopnih pobjeda pod novim trenerom Dambrauskasom, potvrđuju da je Hajduk na dobrom putu, pa euforija u gradu pod Marjanom, kakva se ne pamti još od 2005. godine, je razumljiva

Splitski Hajduk od dolaska Litavca Valdasa Dambrauskasa na trenersku klupu ne zna za poraz. A ono što je posebno vrijedno za Bile, su dvije gostujuće pobjede protiv suparnika iz vrha tablice, Rijeke i Dinama.

>> U Hajduku se euforija još nije stišala nakon pobjede na Maksimiru, a sada su poznati i parovi polufinala Kupa; kakva prilika za Bile!

Nedjeljni derbi u Maksimiru potvrdio je da se Hajduk 'opasno digao' i da se u Splitu mogu nadati naslovu prvaka, kojeg čekaju još od 2005. godine, to jest od vremena kada je kapetansku vrpcu nosio danas 44-godišnji Hrvoje Vejić.

'Dobro je, ustvari prekrasno to što se dogodilo, za sve one koji vole Hajduk i navijaju za njega. Hajduk se nametnuo od prve minute, igrao je baš kako želi ali i limitirao Dinamo, koji je bio daleko od svoje prepoznatljivosti. Igra Hajduka imala je glavu i rep, a što je još važnije, njegovi su igrači znali iskoristiti svoje prilike', rekao je za tportal Vejić, koji se nakon polusezone kao pomoćni trener u RNK Splitu 'bacio' na knjigu kako bi dovršio trenersku izobrazbu za A licencu, ali i dovršio studij menadžmenta na Aspiri.

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Lako je Hajduku kada ima sjajnog Marka Livaju.

'Ma, Livaja je klasa za sve, iznad naše lige je. I sreća je za Hajduk da ga ima, a ja se samo nadam da će ostati što duže. Hajduk je prilagodio igru, jer sve lopte idu prema njemu, koje ga izbacuju u šanse i koje on znalački realizira'.

  • +26
Doček Hajduka u zračnoj luci Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Zabija definitivno, ali i stvara prilike svojim suigračima?

'Naravno, jer on nije klasični napadač. Ima tu slobodu kretanja, pa ga često vidimo i na krilima, ali i kako dolazi iz zadnjeg reda. Ovo kako on igra već dugo nismo vidjeli, sve je to na najvišem, reprezentativnom nivou'.

Postoji li kakva poveznica s vašim naslovom, odnosno 2005. godinom?

'S obzirom na to da je prošlo već 16 godina, predug je to period za traženje nekih usporedbi. Ali, da osjeća se euforija u Splitu. Doduše, ja mislim da je u ono vrijeme puno veća ludnica bila sezonu prije tog posljednjeg naslova, jer onda smo tri godine čekali kako bi postali prvaci. A znate kako je u Splitu, čim se poveže nekoliko pobjeda, odmah je euforija. No, jako mi je drago da imamo trenera koji smiruje strasti, jer puno se ima igrati do kraja prvenstva'.

  • +34
Dinamo - Hajduk, 18. kolo HT Prve lige, 2021/22. Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Nego, u nedjeljnom razgovoru za tportal, legendarni trener Ćiro Blažević, komentiravši svoju epizodu na Hajdukovoj klupi, razloge za poraze od Debrecena pokušao je naći u vašem odlasku tik pred te utakmice.

'Pričao sam ja nekoliko puta s Ćirom o tome, i hvala mu što ima takvo mišljenje o meni. No, isto tako moram biti iskren pa reći da mislim kako nisam baš tako dobar da bih spasio osam golova. Jednostavno, Hajduk je odigrao preloše te utakmice, posebno onu u Splitu, koju je izgubio 5:0'.

Nego, što Hajduku treba za osvajanje naslova? Osim mirnog trenera?

'Pa, koliko vidim, momčad je odlično izbalansirana. Vjerujem i nadam se da će zimske pripreme odraditi na pravi način, pronaći i neko pojačanje'.

Za koju poziciju, ako je momčad dobro posložena?

'Ja osobno volio bi vidjeti Nikolu Kalinića. Jer imamo i mladog Ljubičića, i mladog Mlakara, a oni bi sasvim sigurno imali što naučiti iz Kalinićevog iskustva', zaključio je Hrvoje Vejić.

Dinamo - Hajduk 0:1 (Marko Livaja, 65) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal
Dinamo - Hajduk 0:2 (Emir Sahiti, 90+4) Izvor: tportal.hr / Autor: arenasport/tportal