stigao je Maxime Bernauer

Dinamo predstavio prvo pojačanje: Theophile mi je ispričao neke detalje o životu u Zagrebu...

07.06.2023 u 21:12

Bionic
Reading

Daroviti francuski stoper Maxime Bernauer (24) potpisao je ugovor s Dinamom i na samom startu iskazao iznimno zadovoljstvo dolaskom u zagrebački klub posebno istaknuvši silnu želju da svojim izvedbama na terenu i maksimalnim angažmanom osvoji simpatije navijača

Maxime Bernauer (24) je branič koji ponajprije ordinira u ulozi stopera, a nije mu strano zaigrati na bočnim pozicijama ili osvanuti u ulozi zadnjeg veznog. Ponikao je u podmlatku Rennesa, kluba u kojem je svoj nogometni put počeo i donedavni Dinamov stoper Kevin Theophile.

Bernauer je, nakon potpisanoga profesionalnog ugovora s Rennesom, igrao na posudbi za Concarneau, kasnije prešao u Le Mans, a zadnje dvije sezone nastupao za drugoligaša Paris FC. Svojedobno je igrao i za francusku kadetsku reprezentaciju.

'Doista sam jako sretan i počašćen da sam došao u ovaj klub. Marko Marić pričao mi je da je ovo idealna sredina za mene i moje igračke kvalitete i da ću se ovdje moći iskazati. Mislim da je to sjajna priča i stvarno sam sretan. Imam visoke ambicije i cilj mi je biti sve bolji svakog dana', provukao je Bernauer u razgovoru za klupske stranice GNK Dinamo.

Nekadašnji maksimirski junior, kasnije i član Dinamova stožera, Marko Marić, dio je svoje igračke karijere proveo u Francuskoj nastupajući za Lille pa će, s obzirom na svoj tečni francuski, pomoći u Bernauerovoj prilagodbi kao što je, uostalom, pomagao i prilikom Theophileova dolaska prije pet godina.

'Puno su mi pomogli i Marić i Theophile. Od samog sam početka pričao s Marićem, objasnio mi je svaki detalj oko kluba, shvatio sam da imamo istu viziju i razumijevanje nogometa. Razgovarao sam i s Theophileom, odvojio je jako puno vremena da mi objasni sve o klubu i gradu i to je samo potvrdilo moja razmišljanja da je doista najbolje za mene da dođem u Dinamo. Theophile mi je ispričao još neke detalje o životu u Zagrebu i odmah mi je bilo jasno da je ovo idealna sredina za mene', kaže Bernauer koji je u Parisu nastupao zajedno s hrvatskim golmanom Ivanom Filipovićem:

'Jako ga cijenim, sjajan je dečko. I on mi je rekao da je kvaliteta života u Zagrebu odlična i da je ovo vrhunski klub. Zapravo, samo mi je još potvrdio sve ono što su mi i drugi rekli. Poznajem puno ljudi iz Hrvatske i svi su doista sjajni.'

U kojoj se ulozi Barnauer najbolje osjeća?

'Mislim da najviše mogu pružiti kad sam bliže sredini, bilo u ulozi stopera ili zadnjeg veznog. Na tim se mjestima najbolje osjećam i mislim da tu najviše mogu pružiti. Naravno, sve zavisi o trenerovim zahtjevima, igrao sam i desnog i lijevog beka. Igranje na više pozicija pomoglo mi je da shvatim sve aspekte i zahtjeve nogometne igre. Ako je potrebno, siguran sam da mogu pružiti dobre partije i na tim pozicijama, ali najviše volim biti bliže sredini', istaknuo je Barnauer koji, iako je mlad igrač, iza sebe već ima i kapetanski staž:

'Da, bio sam kapetan u gotovo svim momčadima u kojima sam igrao, još od mlađih kategorija u Rennesu. Treneri su me birali da budem lider. Izvan terena sam zatvoren, smiren i ne pričam puno, ali na terenu volim upravljati s momčadi i biti primjer svima. U većini slučajeva treneri su brzo shvatili da mogu imati povjerenja u mene, da ću pomoći da momčad radi ono što treba. Volim pričati na terenu jer mislim da je to jako bitno.'

Svojedobno je bio član francuske kadetske reprezentacije gdje su mu suigrači bili i sadašnje svjetske zvijezde Dayot Upamecano iz Bayerna ili Kylian Mbappe iz PSG-a. Štoviše, Bernauer i Mbappe su kao djeca, na svojedobnim pripremama u Rennesu, čak bili i cimeri:

'Cijeli život sam formiran uz igrače koji su danas među najboljima na svijetu. U mojoj je generaciji u Rennesovoj akademiji bio i Ousmane Dembele, koji je danas u Barceloni. Moja je generacija osvojila Europsko kadetsko prvenstvo, a ja sam izostao zbog ozljede koljena. U suprotnom bih bio dio te momčadi', zaključio je Bernauer.