PARIŽANI NISU BEZ MANA

Dinamo ima šanse, otkrivamo glavne slabosti PSG-a!

24.10.2012 u 12:45

Bionic
Reading

PSG svi smatraju velikim favoritom u Zagrebu, od kladionica do nogometnih stručnjaka i laika! Razumljiv je taj stav, ako znamo da su tijekom ljeta Parižani potrošili gotovo 150 milijuna eura tijekom ljetnog prijelaznog roka, a da se ukupna vrijednost njihove momčadi procjenjuje na nešto više od 300 milijuna. Pa ipak, treba li se PSG tretirati kao supermomčad bez mane?

Već i prvi pogled na listu strijelaca dovoljno govori kako funkcionira napadačka igra PSG-a. Zlatan Ibrahimović u svim je natjecanjima postigao devet golova u osam utakmica, a nakon njega slijedi Kevin Gameiro s tri. Osim njih dvojice, nitko nema više od jednog. Unatoč činjenici da posjeduju odlične individualce, često se napadački učinak svede na onaj Ibrahimovićev, koji se dosad jedini pokazao sposobnim redovito puniti napadačke mreže.

U posljednjih mu se nekoliko utakmica priključio i Gameiro, ali ostaje dojam kako se veznjaci PSG-a nedovoljno priključuju napadu, pa su sami napadači nerijetko odsječeni. To se možda najbolje pokazalo u Portu, ali čak i protiv slabašnog Reimsa, koji je u posljednjem kolu dobar dio utakmice držao Parižane u šahu usred Parka Prinčeva.

Trener Dinama Ante Čačić ponudio je recept kako igrati protiv pariške momčadi.

'Nastojat ćemo učiniti sve kako bismo kroz igru limitirali snagu i kvalitetu protivnika, a budemo li 90 minuta skoncentrirani i momčad - onda tko zna? Nogomet je igra u kojoj ne dobivaju uvijek bolji.'

Glavna zvijezda PSG-a uvjerljivo je Zlatan Ibrahimović koji spada u red najboljih napadača današnjice i teško ga je zaustaviti.

'Kako se može zaustaviti Messija ili Ronalda? Sve je to isto, a odgovor je: samo kolektivno. Niti on ne igra sam, netko mu treba dodati loptu, a na nama je to što više spriječiti', smatra iskusni branič 'modrih' Josip Šimunić

Uključite se i vi u raspravu

Registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Dosad je u Ligi prvaka PSG pokazao dva lica; uvjerljivo protiv Dinama iz Kijeva te potpuno blijedo protiv Porta. Vrijedi ipak napomenut kako si je Dinamo iz Kijeva, poput svojeg imenjaka iz Zagreba, s nekoliko glupih pogrešaka iskopao vlastiti grob na Parku prinčeva. Međutim, utakmica u Portu bila je sasvim drugačija. Porto je za nekoliko razina nadigrao PSG i pobijedio 1:0, a da je bilo malo više koncentracije u završnici, moglo je u mreži gostiju završiti pola tuceta pogodaka.

U toj je utakmici momčad PSG-a pokazala velike slabosti u distribuciji lopte, a igrači Porta visokim su presingom u nekoliko navrata uspijevali oduzeti loptu na svega dvadesetak metara od vrata Parižana, stvorivši nakon toga čak pet izglednih situacija za pogodak.

Ne propustite!

Tekstualni prijenos utakmice možete pratiti na tportalu od 20.40 sati, a nedugo nakon utakmice možete pogledati videosažetak utakmice u Maksimiru.

Jasno je kako u tom segmentu igre nedostaje Thiago Motta (kojeg neće biti ni u Zagrebu), univerzalni veznjak koji može podjednako dobro smiriti tempo utakmice, ali i uspješno povezati zadnju s prednjim linijama. Te su dužnosti u Portu (a bit će i u Maksimiru) bile povjerene mladom Talijanu Verrattiju, koji, koliko god talentiran bio, ne može sam iznijeti teret iznošenja lopte, pogotovo kada mu društvo u veznom redu čine Sissoko i Matuidi, koji su tamo prije svega zbog svojih motoričkih sposobnosti te igre u defanzivi.

S obzirom da će nedostajati i Nene, a da Pastore ove godine igra u vrlo promjenjivoj formi, vezni red PSG-a mora se smatrati njihovom ranjivom točkom. Iluzorno je očekivati da bi Dinamo mogao držati visoku presing kroz cijelu utakmicu, ali povremeni pritisak na zadnju utakmicu PSG-a mogao bi razotkriti neke nedostatke koje je u posljednjih nekoliko utakmica pokazala momčad PSG-a.

Dinamo - Porto
Dinamo Kijev - Dinamo Zagreb