ht prva liga

Derbi za kraj godine; Dinamo i Rijeka na Maksimiru 'zatvaraju' jesenski dio sezone

17.12.2019 u 20:52

Bionic
Reading

Posljednju utakmicu Hrvatski Telekom Prve lige u 2019. godini igraju Dinamo i Rijeka (srijeda, 18. prosinca, Maksimir, 18 sati, Arenasport 3). Zaostala je to utakmica 6. kola u kojoj Rijeka želi isprati gorak okus teškog poraza kojeg su joj 'modri' nanijeli 10. studenog na Rujevici kad je završilo 5:0 za Dinamo

Poslastica za sam kraj jesenskog dijela Hrvatski Telekom Prve lige. Iako će mnogi reći kako je prvenstvo već sada lišeno svake neizvjesnosti jer Dinamo ima utakmicu manje i devet bodova više od drugog Hajduka, te deset bodova više od treće Rijeke, ovo će biti istinski derbi.

Rijeka pobjedom može preskočiti Hajduk i zasjesti na drugo mjesto, uz to će gosti na Maksimiru imati još nekoliko dodatnih motiva. Prvi je sigurno činjenica da se žele iskupiti navijačima za poraz kojeg su doživjeli na Rujevici 10. studenog kad je Dinamo protutnjao s 5:0, a Mislav Oršić je zabio hat-trick. Uz to ne treba zaboraviti kako je baš Rijeka posljednja momčad koja je u HT Prvoj ligi pobijedila Dinamo na Maksimiru. Istina, bilo je to još u travnju 2018. godine (1:0), a 'modri' su od tada na svom travnjaku nanizali 26 pobjeda i tri remija.

'Da, zadnju utakmicu Dinamo je izgubio na Maksimiru upravo protiv Rijeke. Sigurno je to neki izazov za sve nas da ove godine napravimo neko veliko iznenađenje i da uzmemo sva tri boda', kazao je trener Rijeke Simon Rožman i nastavio:

'Znamo sve o Dinamu, znamo kako izgledaju na terenu. Čestitam im i na odličnoj igri u Ligi prvaka, žao mi je što se nisu uspjeli plasirati dalje. Mi smo sada u pozitivnom nizu, vratili smo se u život te sam siguran da će igrači dati zadnje atome snage za ovu utakmicu. Želimo pozitivno završiti ovu godinu.'

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 19. kolo, HNK Rijeka - NK Varaždin Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Istina, Rijeka je od tog katastrofalnog 5:0 poraza od Dinama nanizala četiri utakmice bez poraza uz gol-razliku 13:2, ima se čemu nadati...

'Imamo spreman način kako želimo igrati. Svaka utakmica je specifična, a ni ne možemo u tri dana nešto puno mijenjati. Puno smo naučili od prve utakmice, ekipa se stabilizirala i bit će sigurno borba. Moramo se postaviti agresivno odmah na početku', kaže Rožman koji na raspolaganju neće imati Tibora Halilovića i Roberta Murića:

'I mi smo kao i oni potrošeni, ali opravdanja u smislu umora ne smije biti. Dinamo je uvijek motiv za što bolju igru', zaključio je trener Rijeke.

A u redovima Dinama nema neke prevelike nervoze, naglašava to i trener Nenad Bjelica uoči derbija.

'Očekujemo pobjedu, spremni smo za to. Momčad je spremna osim kapetana Arijana Ademija, Leovca i još trojice koji su dulje ozlijeđeni svi su spremni, motivirani i žele zaključiti godinu s još jednom pobjedom. Vjerujemo da će tako biti', rekao je Nenad Bjelica.

Problem? Možda neefikasnost jer je Dinamo posljednjih na posljednjih sedam domaćih utakmica zabio samo jedan gol, a pobijedio je šest puta uz 1:1 remi s Hajdukom...

  • +9
Hrvatski telekom Prva liga, 19. kolo, GNK Dinamo - NK Lokomotiva Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Odmah bih potpisao da ćemo i Rijeku dobiti 1:0. Najvažnije su pobjede jer imamo jako tešku sezonu iza sebe i dugo je trebalo držati formu. Sve te pobjede 1:0 ni u jednom trenutku nisu bile upitne i samo slučajno nisu bile uvjerljivije. Ja sam sretan s bilo kakvom pobjedom', komentirao je trener 'modrih'.

I junak s Rujevice, Mislav Oršić koji je Rijeci zabio tri gola, očekuje pravi spektakl dostojan derbija.

'Rijeka ima jako dobru momčad, što i pokazuje ove sezone. Mi smo umorni na kraju ovog dijela sezone, ali sigurno si nećemo dozvoliti opuštanje. Moramo biti na svojih sto posto jer očekuje nas još jedna zahtjevna utakmica', kaže Oršić i dodaje:

'Motiva nam sigurno neće nedostajati jer već smo naviknuti na neprestano prebacivanje iz natjecanja u natjecanje. Pred nama je zadnji nastup u kalendarskoj godini koja je bila jako lijepa za nas i zato si ne smijemo dopustiti opuštanje i kiks. Želimo ostvariti još jednu pobjedu uoči blagdana.'

Hrvatska 1. liga

Osijek-Slaven Belupo3:2
Hajduk-Istra 19612:1
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Dinamo Zagreb18142244
2.Hajduk19105435
3.Rijeka18104434
4.Osijek1996433
5.Gorica1985629
6.Lokomotiva1984728
7.Slaven Belupo19531118
8.Inter Zaprešić19271013
9.Istra 196119261112
10.Varaždin19261112

Sljedeće utakmice

18.12.Dinamo Zagreb-Rijeka
1.2.Varaždin-Hajduk
1.2.Lokomotiva-Rijeka
1.2.Gorica-Osijek
1.2.Inter Zaprešić-Istra 1961