BEZ ČETVRTFINALA EP-a

Debakl hrvatskih košarkaša; Rusija nam održala lekciju u Istanbulu!

10.09.2017 u 22:40

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija teško je poražena 101:78 od Rusije u osmini finala Eurobasketa i tako je završila svoj nastup na turniru. Po drugi puta na posljednja dva turnira Hrvatska je u eliminacijskoj utakmici teško stradala, a ovaj puta za naše igrače poguban je bio sjajni Aleksej Šved sa 27 koševa i čak 12 asistencija

I prije početka priprema hrvatski izbornik Aco Petrović naglašavao je kako je formu tempirao za 10. rujan kada reprezentaciju čeka prva eliminacijska utakmica na Eurobasketu. Sve, baš sve bilo je podređeno toj utakmici u kojoj nam je ždrijeb, obzirom na poredak u skupini, dodijelio Rusiju. Na koncu se ponovila 2015. kada je Hrvatsku u osmini finala razbila Češka. Podsjetimo, prije dvije godine u Lilleu po Hrvatsku je bila kobna Češka koja je slavila 80:59.

Ovaj puta kobna za Hrvatsku bila je Rusija predvođena bivšim NBA igračem Aleksejem Švedom koji je lakoćom ubacio 27 koševa te upisao 12 asistencija. Postavlja se pitanje kako je moguće da igrač, na kojeg se naša obrana danima pripremala, ovako razbije Hrvatsku?

  • +29
Eurobasket: Hrvatska - Rusija, osmina finala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FIBA

Petrović je utakmicu odlučio započeti petorkom Ukić, Tomas, Bogdanović, Šarić i Žorić i već tada je bilo jasno kako će za najboljeg ruskog igrača Alekseja Šveda biti većinom zadužen Marko Tomas. No, već na samom početku utakmice Šved je na brzinu (u šest minuta!) ubacio 11 koševa i stvarao je velike probleme našoj obrani. Kada nije ubacio koš majstorski je razigravao suigrače. Dominacija kakva se rijetko viđa! U drugoj četvrtini Šveda je sjajno čuvao Ivan Ramljak, a nastavio je Tomas, ali vidjelo se da se među naše igrače – kada je igra u napadu u pitanju - uvukla nervoza.

Kolika je bila nervoza u redovima Hrvatske vidjelo se u 13. minuti kada je Luka Žorić u svega 10-ak sekundi napravio dvije osobne pogreške što je jako naljutilo izbornika Acu Petrovića koji je dobio i tehničku pogrešku pa je Rusija povela sa 33:27.

Na odmor je Rusija otišla s vodstvom 46:42 uz dodatak kako naša obrana nije bila dobra većim dijelom utakmice. U tom trenutku je bilo jasno kako ovakvom igrom naši košarkaši neće izboriti četvrtfinale.

U nastavku utakmice, kada smo očekivali agresivnu i razigraniju Hrvatsku, dogodilo se obratno. Razigrani Šved, Fridzon i društvo ubrzo odlaze na najvećih plus 16 i u tom trenutku činilo se kako je četvrtfinale nedostižno. Treću četvrtinu Hrvatska je izgubila 26:15, a govor tijela naših igrača u tim trenucima sugerirao je kako će se brzo vratiti kućama. Tako je na koncu i bilo.

U prve tri četvrtine potpuno je podbacio mladi NBA igrač Dario Šarić koji je u tim trenucima bio na svega osam koševa i dva skoka (do kraja šut iz igre bio mu je 3-14). Dodajmo tome kako je Hrvatskoj u potpunosti zakazao i šut za tricu (ukupno 5-20, 25%).

Bez pravog Šarića, koji je utakmicu završio sa 13 koševa i dva skoka, Bojan Bogdanović, koji je ubacio 28 koševa (šut iz igre 10-16), ipak nije mogao sam. Do kraja utakmice Rusi su se poigravali našima te su na koncu slavili sa 23 koša razlike. Čak 101 primljeni koš dovoljno govori s kakvom su energijom naši košarkaši igrali ovu utakmicu. U četvrtfinalu Rusija igra protiv Grčke, a naši košarkaši vraćaju se kući...

HRVATSKA - RUSIJA 78:101 (23:25, 19:21, 15:26, 21:29)

HRVATSKA: Krušlin, Popović 4, Simon, Šarić 13, Ukić 2, Žorić 11, Planinić 6, Bender 2, Buva, Ramljak 6, Tomas 6, Bogdanović 28

RUSIJA: Šved 27, Baburin, Fridzon 13, Ivlev, Antonov, Zubkov 14, Hvostov 6, Mozgov 10, Voroncević 8, D. Kuljagin 14, M. Kuljagin, Kurbanov 9