pomoć hns-a

Davor Šuker Zavodu Andrija Štampar donirao vrijedan uređaj za testiranje koronavirusa

  • Autor: Ivan Žurić/Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2020 19:20
  • Objavljeno 22.07.2020 u 19:20
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker osobno je donirao Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar iznimno vrijedan uređaj za automatiziranu izolaciju nukleinske kiseline novog koronavirusa - Nextractor NX-48S

Radi se o uređaju koji će udvostručiti maksimalne kapacitete testiranja na Zavodu svojom mogućnošću obrade čak 48 uzoraka za 22 minute.

'Ovaj uređaj značajno će pridonijeti dijagnostičkim mogućnostima molekularnog mikrobiološkog laboratorija. Zahvaljujući donaciji gospodina Šukera bit će moguće obraditi 48 uzoraka za 22 minute, što posljedično udvostručuje dosadašnje maksimalne dnevne kapacitete testiranja u našem laboratoriju. Osim što se značajno podiže broj dnevnih testiranja, automatizacijom postupka testiranja uvelike se olakšava rad naših zaposlenika, koji od samog početka epidemije daju sve od sebe kako bi zaštitili svoje sugrađane', istaknuo je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ Dr. Andrija Štampar.

Donacija je od iznimne važnosti u smislu suzbijanja daljnjeg širenja koronavirusa te pripreme za mogući jesenski val epidemije. Naime, upravo je veći broj testiranja jedan od ključnih koraka u suzbijanju širenja koronavirusa u ovom predvakcionalnom razdoblju.

Donator uređaja Nextractor NX-48S i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker izrazio je zadovoljstvo što može pomoći Zavodu u radu te brizi za građane grada Zagreba.

'S obzirom da nam je cilj imati više testiranih, a manje oboljelih osoba, vjerujem kako će ova donacija dati svoj doprinos u borbi protiv daljnjeg širenja bolesti te olakšati i ubrzati posao zaposlenicima Zavoda, koji svakodnevno pomažu u očuvanju zdravlja naših sugrađana. Na tome im, u ime Hrvatskog nogometnog saveza i svoje osobno ime, iskreno zahvaljujem', naglasio je Šuker.

O važnosti ove donacije govorio je i prof. dr. sc. Dragan Primorac, subspecijalist iz medicinske genetike i predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a.

'Hrvatski nogometni savez, NZZJZ Dr. Andrija Štampar i Specijalna bolnica Sv. Katarina nedavno su uspješno realizirali projekt pod nazivom 'Hrvatski model molekularne i serološke dijagnostike hrvatskih nogometaša u borbi protiv COVID-19', s kojim su upoznata i FIFA i UEFA. Istodobno, prvi na svijetu smo objavili cjeloviti model povratka nogometaša na terene tijekom COVID-19 pandemije, čime smo snažno pozicionirali Republiku Hrvatsku. Uređaj koji donira g. Šuker udvostručit će kapacitete izdvajanja nukleinskih kiselina, čime se stvaraju preduvjeti za značajno povećanje broja testiranja u NZZJZ Dr. Andrija Štampar, a što je ključ uspjeha u borbi protiv novog koronavirusa', istaknuo je Primorac.

Od pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj stručnjaci NZZJZ Dr. Andrija Štampar svojom predanošću i radom kontinuirano pridonose suzbijanju epidemije u gradu Zagrebu, radeći dnevno oko 400 molekularnih testiranja, što je od sredine ožujka rezultiralo testiranjem više od 24.000 osoba.