oproštaj na mitskoj stazi

Danas završava velika skijaška karijera; švicarska legenda odlazi u mirovinu spustom u Wengenu

15.01.2022 u 10:07

Bionic
Reading

Skijaši danas od 12.30 sati na mitskoj stazi Lauberhorn u švicarskom Wengenu voze spust, a svoju će posljednju utrku odraditi veliki Carlo Janka (35)

Baš će na mitskom Lauberhornu, najtežoj stazi Svjetskog skijaškog kupa, posljednju utrku u karijeri danas odvesti švicarski velikan Carlo Janka (35).

Janka je u Svjetskom kupu debitirao još 2005. godine, a nakon toga je proveo punih 15 godina među skijaškom elitom. Bilo je uspona, padova, ozljeda, a najveći trenutak karijere je ostvario je 2010. godine kada je osvojio Veliki kristalni globus za najboljeg skijaša u Svjetskom kupu te sezone.

Na Olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine Carlo Janka je osvojio zlato u veleslalomu, a 2009. godine na Svjetskom prvenstvu u Val d'Isereu osvojio je zlato u istoj disciplini.

S velikih natjecanja Janka ima još broncu u spustu sa Svjetskog prvenstva 2009. godine, a u karijeri je još osvojio i Mali kristalni globus 2009. godine u kombinaciji.

Ukupno u Svjetskom kupu ima 11 pobjeda i još je 28 puta bio na postolju, a u dugoj i bogatoj karijeri je osvojio sve: olimpijsko i svjetsko zlato, Mali i Veliki globus te sada odlazi u zasluženu mirovinu kao jedan od najboljih skijaša svijeta u posljednja dva desetljeća.