31 GODINA OD BORBE

Dan kada se Mike Tyson upisao u povijest boksa; kao klinac uništio je protivnika!

22.11.2017 u 12:25

Bionic
Reading

Na današnji dan 1986. godine američki boksač Mike Tyson upisao se u povijest; postao je najmlađi svjetski prvak u teškoj kategoriji u spektakularnom meču protiv Jamajčanina Trevora Berbicka

Te noći 22. studenoga 1986. u Las Vegasu tada 20-godišnji Mike Tyson, kojeg su mnogi smatrali klincem koji dolazi, oduševio je boksački svijet fantastičnom borbom protiv snažnog i deset centimetara višeg Jamajčanin Trevora Berbicka.

Podatak kako je Berbick bio poznat kao posljednji boksač koji se borio protiv legendarnog Muhammada Alija (i pobijedio ga!) nije impresionirala Tysona koji je u ring izašao prepun samopouzdanja s učinkom od 27 pobjeda zaredom.

Od prve sekunde Tyson je krenuo silovito kako bi svima dokazao da je najbolji na svijetu. U svega rundu i pol, koliko je Berbick izdražao brutalne udarce, Tysonu je kroz glavu prolazilo sve što je prošao u djetinjstvu kako bi došao do vrha; od teških dana u popravnim domovima, stalnih zlostavljanja te uličnih tučnjava. Nagomilan bijes i frustracije iskalio je na Berbicku koji je većinom teturao po ringu od kombinacije dotad neviđenih snažnih udaraca za tako mladog borca. Nakon njega nitko nije uspio ponoviti nešto slično u tim godinama...

'Znate, Berbick mi je izgledao kao usporeni film', iskren je nakon meča bio njegov menadžer Jim Jacobs.

'Večeras sam stigao ovdje po krv', vikao je u mikrofon Tyson nakon velike pobjede.

Za povijest! To je bio tek početak jedne velike karijere uz dodatak kako je nakon tog meča zaredao pobjedama (ukupno devet) sve dok nije poražen od Bustera Douglasa u Japanu 1990. godine.

Nakon toga, zbog optužbe za silovanje tinejdžerice Desiree Washington, osuđen je na šest godina zatvora. Iako je u zatvoru proveo tri godine, nakon čega se opet vratio u ring, bilo je jasno kako to više nije onaj Tyson koji je oduševio boksački svijet u Las Vegasu 22. studenoga 1986. Njegove najbolje mečeve koji su završili nokautom možete pogledati OVDJE.

Tyson je karijeru završio 50 pobjeda i 6 poraza uz dodatak kako je, iako ni sam ne zna kako, uspio bankrotirati iako je zaradio više od 300 milijuna dolara od mečeva i sponzora.

Kako je borba protiv Berbicka izgledala pogledajte u priloženom videu.

  • +13
Muhammad Ali - jedan od najvećih boksača u povijesti Izvor: Reuters / Autor: Action Images