25.-28. SVIBNJA

Damir Martin i tri obiteljske posade brane boje Hrvatske na EP veslača na Bledu

24.05.2023 u 13:31

Bionic
Reading

Europsko prvenstvo u veslanju održat će se od 25. do 28. svibnja na Bledu gdje će se za naslov europskog prvaka boriti 560 veslača iz 33 europske zemlje

Hrvatska će imati brojnu reprezentaciju predvođenu braćom Martinom i Valentom Sinković, sestrama Ivanom i Josipom Jurković, braćom Antunom i Josipom Lončarić i Damirom Martinom.

Dok je nekolicina nastupila na nedavnom Svjetskom kupu u veslanju u Zagrebu, za mnoge će ovo biti prvi međunarodni događaj u sezoni 2023. Hrvatska.

Braća Sinković osigurala su povijesnu pobjedu na domaćim vodama u Zagrebu prije nekoliko tjedana u disciplini dvojac na pariće u kojoj na Bledu ima 22 prijava i vjerojatno će biti jedna od najzahtjevnijih disciplina Europskog prvenstva. U konkurenciji su aktualni svjetski i olimpijski pobjednici Francuzi, Matthieu Androdias i Hugo Boucheron kao i osvajači srebrne olimpijske medalje iz Nizozemske Stefa Broeninka i Melvina Twellaara. Španjolski dvojac koji je osvojio srebro na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, Aleix Garci Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero već su nastupili ove sezone, osvojivši srebro na Svjetskom veslačkom kupu u Zagrebu.

Tu su i druge sjajne posade poput Moldavije, Rumunjske i Srbije, a treba pripaziti i na mladu ekipu iz Belgije. Tristan Vandenbussche (22) i Aaron Andries (19) osvojili su zlato u ovoj klasi čamaca na Svjetskom i Europskom veslačkom prvenstvu U23 prošle sezone pa će biti zanimljivo vidjeti što mogu učiniti na seniorskoj razini.

"Trenirali smo odlično, zdravi smo i dobro se osjećamo. Konkurencija je jaka, dubl je jedna od najjačih disciplina s najviše prijava tako da se veselimo dobrim utrkama. Kvalifikacije su na rasporedu u četvrtak, polufinale u subotu, a finale u nedjelju. Puno ljudi nam je najavilo dolazak, tako da će biti domaća atmosfera i jedva čekamo", rekao je Valent Sinković.

Sestre Ivana i Josipa Jurković imat će puno veću konkurenciju nego na nedavnom Svjetskom kupu u Zagrebu. Osim posada Češke i Španjolske koje su zauzele 1. i 2. mjesto u Zagrebu, stižu i osvajačice srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva u veslanju 2022., Ymkje Clevering i Veronique Meester iz Nizozemske. Posada Rumunjske je bila na vrhu postolja prošle godine u Münchenu, tu će biti i irski dvojac - Fiona Murtagh osvojila je olimpijsku broncu u ženskom četvercu u Tokiju, a vozit će se uz Imogen Magner, koja će imati svoj međunarodni debi.

"U četvrtak nas očekuje prva utrka. Znamo da smo u boljoj formi nego na Svjetskom kupu i očekujemo puno bolje utrke. Dat ćemo sve od sebe, idemo prvenstveno vidjeti kako stojimo u odnosu na konkurenciju kako bismo mogle tempirati formu za najvažnije natjecanje ove sezone, a to je Svjetsko prvenstvo u Beogradu gdje lovimo normu za Olimpijske igre u Parizu", kazala je Josipa Jurković.

Utrke počinje u četvrtak, 25. svibnja u 9 sati s utrkama koje će se zatim odvijati kroz repasaže, polufinala i finala koji će se održati u subotu, 27. i nedjelju, 28. svibnja 2023.