najveća dilema

Dalić za utakmicu s Azerbajdžanom ima samo jednu nepoznanicu; ovo je problem koji nitko nije očekivao

19.03.2019 u 09:37

Bionic
Reading

Hrvatska u četvrtak (21. ožujka) na Maksimiru započinje ciklus kvalifikacija za plasman na Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. Izbornik Zlatko Dalić ima 'milijun' problema, ozljede su desetkovale redove aktualnih svjetskih viceprvaka, a problem je i trenutna forma nekih standardnih reprezentativaca

Zbog ozljeda/bolesti i operacija još su ranije otpali Šime Vrsaljko, Josip Pivarić, Marko Pjaca i Ivan Strinić, Dejan Lovren protiv Azerbajdžana ne može igrati zbog kartona, a u međuvremenu su se ozlijedili Tin Jedvaj, Matej Mitrović i Ante Rebić.

I taman kad se izbornik Zlatko Dalić ponadao da je pehovima kraj pojavio se neočekivani problem. I to ogroman... Uspio je Dalić sa svojim stručnim stožerom 'pokrpati' najbolnija mjesta u našoj reprezentaciji koja će zaigrati protiv Azerbajdžana, obranu je posložio tako da bi od prve minute uz Vidu na terenu trebali zaigrati Barišić, Ćaleta-Car i Brekalo. No, na kraju se pokazalo da je mjesto prvog golmana možda i najveći problem!

Naime, do sada standardni Lovre Kalinić nije u formi, doživio je neugodnu ozljedu (udarac u glavu) zbog koje je pauzirao nekoliko utakmica, a posljednji je put svih 90 minuta branio još 13. veljače! istina, vratio se Kalinić nakon ozljede, ali baš mu ne ide...

Zato je Dalić sve glasnije počeo razmišljati o tome da umjesto Kalinića na gol stane Dominik Livaković iza kojeg su izvrsne partije u dresu Dinama.

'Da, o tome smo već razgovarali i još ćemo, teško je mijenjati golmane, ali Kalinić pet utakmica nije branio, ozlijedio se i ispao iz momčadi. Livaković je u formi, konstanta na golu Dinama, ali nakon dva treninga i razgovora s njim Mrmić i ja ćemo odlučiti. Ja ne bih mijenjao prvog golmana… Kalinić ima moje puno povjerenje, ali moram vidjeti situaciju u ova dva dana', iskren je bio Dalić na okupljanju reprezentacije.

  • +37
Liga nacija, Engleska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Mike Egerton/Press Association/PIXSELL

Jasno je kako će Dalić konačnu odluku donijeti u srijedu, dan prije utakmice s Azerbajdžanom, a potvrdio je to Marijan Mrmić koji je u reprezentaciji zadužen za rad s golmanima.

'Imamo vremena za odluku. Istina, nemamo previše, ali...', započeo je Mrmić i dodao:

'Nisam sklon previše mijenjati golmane, postoji neka hijerarhija, ali prvo se na treninzima moramo uvjeriti u kakvom je stanju Kalinić. Nakon toga ćemo znati tko će stati na gol.'

Duga pauza mogla je ostaviti traga na Kaliniću, jasno je to i Mrmiću...

'Nije to problem jer je trenirao normalno. Posljednjih nekoliko utakmica nije branio i to je sada više pitanje psihe nego fizičke pripremljenosti', kazao je Mrmić za Sportske novosti i dodao:

'Kroz razgovore ćemo vidjeti kako stoji mentalno i je li to ostavilo traga.'

  • +37
Hrvatska - Španjolska, Liga nacija, nogomet, 15.11.2018. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Svoje je o trenutnoj situaciji s golmanima kazao i jedan od Dalićevih pomoćnika, legendarni golman Dinama i hrvatske reprezentacije Dražen Ladić.

'S golmanima je situacija specifična. Njih nije lako mijenjati. Kalinić je imao dobrih obrana na Svjetskom prvenstvu i u Ligi nacija. Nisam sretan time što neki od naših igrača nemaju zadovoljavajuću minutažu ili formu, ali vidjet ćemo', kazao je Ladić u razgovoru za tportal i zaključio:

'Vidjet ćemo u tih dva, tri dana treninga tko je u kakvoj formi i kako reagira u konkretnim situacijama. Znate, golmanska pozicija je specifična, kod nje ne smije biti grešaka. Ne smije biti ni kod igrača u terenu, ali tamo postoji mogućnost da netko popravi tu pogrešku. Iskreno, da golman ne brani godinu dana, onda je to problem, ali u ovom periodu, od mjesec dana, to se ne bi trebalo odraziti na njega...'