psk_2

RIJEČ IZBORNIKA

Dalić najavio Euro: Odlučili smo koju će poziciju igrati Joško Gvardiol

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 27.05.2024 11:25
  • Objavljeno 26.05.2024 u 10:49
Bionic
Reading

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić obratio se hrvatskoj javnosti povodom okupljanja Vatrenih u Zagrebu uoči Europskog prvenstva u Njemačkoj...

'Danas krećemo s pripremama za Euro. Svakodnevno će nam se priključivati novi igrači, a do 3. lipnja bi svi trebali biti ovdje. Luka Modrić, Marcelo Brozović i Mario Pašalić imaju klupske obveze. Nadam se da će svi biti zdravi i da ćemo izbjeći ozljede. Počinjemo ranije nego što smo planirali jer neki igrači su završili prvenstva prije sedam dana i inače bi imali predugu pauzu. Trenutno ćemo imati 10-12 igrača na treninzima, što je malo specifična situacija. Čestitam svima koji su osvojili trofeje sa svojim klubovima, a također imamo i finalista Lige prvaka', rekao je Dalić u uvodu današnje press konferencije.

Zbog čega nije išao s objavom šireg popisa bilo je jedno od pitanja novinara:

'Objasnio sam to već mnogo puta. Iz mog iskustva, to se pokazalo vrlo negativnim. Kada nekoga pozoveš, a zatim ga vratiš kući - to kod nas postaje trauma. Mediji samo o tome pišu pet dana. Nama ne treba ta nervoza., lakše je nekoga pozvati naknadno nego ga poslati kući.'

Kakvo je stanje s tijekom oporavka Ante Budimira i Nikole Vlašića?

'S Budimirom je bio dogovor da pokuša odigrati zadnje dvije utakmice, i jučer je zabio gol. U vrlo je dobrom stanju. Vlašićev oporavak također ide jako dobro, u stalnom je kontaktu s našim doktorima. Rekao sam da je plan da 1. lipnja bude u treningu i maksimalno spreman za napore koji slijede. Ako ne bude mogao podnijeti te napore, vratit ćemo ga kući i pozvati nekoga s pretpoziva. Nadam se da će sve biti u redu, njegov oporavak ide puno bolje od očekivanog i vjerujem da će biti spreman.'

Neizostavno pitanje bilo je ono vezano uz mlade igrače, konkretno uz Martina Baturinu i Petra Sučića:

'Nadam se da će imati svoju ulogu i prostor u igri. Sučić je već dvije godine s nama, bio je u Katru, ali imao je peh s ozljedama i nije uspio uhvatiti kontinuitet. Mislim da su on i Baturina budućnost hrvatskog nogometa i da će oni nositi reprezentaciju. Baturina je u Dinamu pokazao da kao mlad igrač može biti nositelj i prevaga. Moramo razmišljati i o onome što dolazi. Mlađi dečki s pretpoziva, poput Matanovića, Ljubičića i Sigura, trebaju biti motivirani da nastave ovako i mogu očekivati poziv na jesen. Moramo planirati i smjenu generacije.'

Prijem kod Pape

Vatrene će primiti i Papa, a bit će još dodatnih aktivnosti. Evo što izbornik kaže o tome: 'To su aktivnosti koje trebamo provesti prema programu. Prijem i podrška, bilo kod predsjednika, Svetog Oca ili kasnije u Berlinu susret s navijačima, značit će nam jako puno. Moramo očuvati svoj mir i koncentraciju. Te ćemo sve obveze odraditi u razumnom roku i u terminima koji nam najmanje ometaju pripreme.'

Progovorio je izbornik i o onome što reprezentaciju čeka do Eura te kakvu Hrvatsku možemo očekivati u Njemačkoj:

'Protiv Makedonije nećemo biti kompletni. Tu utakmicu ćemo odigrati s igračima koji budu dostupni od početka priprema. Nakon toga ćemo imati dva-tri treninga prije utakmice s Portugalom. Taj susret smatram ključnom za daljnji tijek priprema. Jak protivnik poput Portugala bit će veliki test za nas i ta će nam utakmica dati smjernice za nastavak. Mislim da će ključni biti tih pet, šest dana priprema u Berlinu prije prve utakmice na Euru sa Španjolskom. Imat ćemo vremena za neke korekcije, ali nećemo ulaziti u eksperimente jer nemamo potrebe ni želje za tim. Naš stil igre je poznat, mi šest godina igramo na isti način i postižemo velike rezultate. Nešto novo ćemo uvoditi tek nakon Eura, na jesen u Ligi nacija. Složili smo ekipu koja je igrala u kvalifikacijama i vjerujem da će to biti prava priča.

Joško Gavrdiol i njegova pozicija u momčadi?

'Joško igra sjajnu sezonu na poziciji lijevog beka. Za Hrvatsku je debitirao na toj poziciji na prošlom Euru, što je izazvalo puno buke. Na poziciji stopera njegova brzina i energija ne dolaze toliko do izražaja kao na lijevom beku. Oni imaju Yamala, i moramo naći način kako ga zaustaviti. Naša početna ideja je da Joško igra na poziciji lijevog beka. Ćorluka je prije tri tjedna bio u Manchester Cityju i upoznao ga s tom idejom. Mislim da na lijevom beku igra svoj najbolji nogomet. Veseli me njegova dobra forma, kao i Matea Kovačića.

Ostaje pitanje stopera.

'Šutalo i Erlić su odigrali četiri-pet utakmica zajedno. To su bile jake utakmice u kojima nismo primili gol. Obojica su imali turbulentne sezone. Ajax je imao puno problema kao klub, što se odrazilo i na Šutala. Erlić je s Sassuolom ispao iz lige, što može biti obeshrabrujuće, ali njih dvojica su kao tandem dobro funkcionirala. Imamo i Pongračića koji se istaknuo u Lecceu, a ne smijemo zaboraviti ni Vidu koji je u jako dobroj formi. Njegovo iskustvo će puno pomoći, slično kao i Lovrenovo u Kataru. Zaključili smo da imamo bolja rješenja na poziciji stopera nego na lijevom beku, izuzev Gvardiola. Ovisno o protivniku i utakmici, Gvardiol bi mogao igrati na stoperu, to nije isključeno. Svi stoperi koji dolaze imaju ravnopravnu poziciju, i kroz treninge ćemo odlučiti tko će igrati protiv Španjolske. Gvardiol bi trebao igrati na lijevom beku, a za stopere ćemo se odlučiti tijekom priprema. Erlić i Šutalo su bili vrhunski tandem, ali Pongračić i Vida su također vrlo blizu', zaključio je Dalić.

Reprezentacija danas kreće za Rijeku gdje će započeti pripreme za Euro 2024. Tamo će 3. lipnja odigrati prvu od dvije pripremne utakmice i to protiv Sjeverne Makedonije. Drugu utakmicu Hravtska igra 8. lipnja protiv Portugala u Lisabonu, nakon čega će se uputiti u Njemačku u svoj kamp u Neuruppinu.

Poruka za navijača koji pješke ide u Berlin

Hvala mu na tome. Taj potez izaziva veliko poštovanje. Želim mu uspješan i sretan put te da stigne živ i zdrav do Berlina. Znam koliko naših navijača živi s reprezentacijom, očekujemo da će se deseci tisuća ljudi pojaviti kako bi podržali Hrvatsku.

Poziv su dobili:

Golmani: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka)

Obrana: Josip Juranović (Union Berlin), Josip Stanišić (Bayer Leverkusen), Martin Erlić (Sassuolo), Josip Šutalo (Ajax), Domagoj Vida (AEK), Marin Pongračić (Lecce), Joško Gvardiol (Manchester City), Borna Sosa (Ajax)

Vezni red: Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Al Nassr), Mateo Kovačić (Manchester City), Lovro Majer (Wolfsburg), Mario Pašalić (Atalanta), Luka Ivanušec (Feyenoord), Martin Baturina (Dinamo), Luka Sučić (Salzburg), Nikola Vlašić (Torino)

Napad: Ante Budimir (Osasuna), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Bruno Petković (Dinamo), Ivan Perišić (Hajduk), Marko Pjaca (Rijeka), Marco Pašalić (Rijeka)

Pretpozive su dobili: Borna Barišić (Rangers), Duje Ćaleta-Car (Lyon), Kristijan Jakić (Augsburg), Dominik Kotarski (PAOK), Toni Fruk (Rijeka), Marin Ljubičić (LASK), Igor Matanović (Karlsruhe), Niko Kristian Sigur (Hajduk), Petar Sučić (Dinamo).

Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal