ČUDESNI ANTETOKOUNMPO

Da je legendarni Kidd trener Šariću to bi spasilo hrvatsku košarku

31.03.2016 u 14:48

Bionic
Reading

Trener Milwaukee Bucksa Jason Kidd iza sebe ima sjajnu igračku karijeru na poziciji playmakera. Međutim, mnoge je iznenadila njegova odluka da na toj poziciji većinom koristi 211 cm visokog grčkog košarkaša Giannisa Antetokounmpa

Poznato je kako se Milwaukee Bucksi ove sezone muče u donjem dijelu Istočne konferencije i jednostavno ne mogu ponoviti uspjeh od prošle sezone kada su ušli u doigravanje. Nekonstantnost forme, nedostatak šutera i napadački kreativnijih igrača zasigurno su jedni od razloga zašto je tome tako. Ipak, možda i ključan razlog slabije sezone Milwaukeeja leži u tome što se konkurencija na Istoku itekako pojačala te ove godine više nije dovoljno imati barem polovičan učinak za ulazak u doigravanje, piše portal NBAcro.com

Međutim, ekipa iz Wisconsina poprilično je mlada, a Jason Kidd u dosadašnjoj trenerskoj karijeri pokazuje da zna svoj posao, možda nije elita među NBA trenerima, ali sasvim sigurno zaslužuje poštovanje. S obzirom na to da se na rosteru Milwaukeeja nalaze izrazito atletični igrači te potencijali poput Jabari Parkera, Michael Carter-Williamsa i Giannisa Antetokounmpoa, navijači Bucksa nemaju previše razloga za paniku zbog jedne loše sezone.

Naime, Greek Freak je početkom veljače prebačen na poziciju playmakera i od tada je njegova igra sve bolja i bolja. Štoviše, toliko je dobar da ga Kidd namjerava ostaviti na toj poziciji i sljedeće sezone. Revolucionarna Kiddova odluka…

'Nastavit ćemo raditi na Giannisovoj kontroli lopte. Zovite njegovu poziciju kako želite; point guard, point forward, point center. Pritisak koji stavlja na obranu dok vodi loptu i njegova sposobnost pronalaska slobodnog igrača su jako dobre stvari za nas“, rekao je trener Bucksa.


Mlada grčka zvijezda od 20. veljače bilježi četiri triple-double učinka, a u ožujku je na 19 poena, 7,3 asistencije i 7,4 skoka po susretu. Za usporedbu, prije nego je zaigrao na poziciji playmakera, u prve 52 utakmice bilježio je 15,9 poena, 7,1 skok i 2,8 asistencija. Više nego dovoljan razlog za Kidda da ostavi stvari onakvima kakve jesu.

Zanimljivo je spomenuti kako je 209 cm visoki hrvatski košarkaš Dario Šarić, koji će u ljeto preseliti u NBA momčad Philadelphia 76ers, vršnjak sjajnog Antetokounmpa. No, Šarić u turskom Anadolu Efesu kod 72-godišnjeg Dude Ivkovića igra na poziciji krilnog-centra iako je kao klinac maštao o tome da igra na poziciji playmakera.

Ukratko, da je Kidd trener Šariću to bi spasilo hrvatsku košarku (napokon bismo dobili vrhunskog playa!) te bi ujedno bacilo mrlju na neke naše trenere i legendarnog Ivkovića…

Čak i činjenica što je Šarić sa Cibonom osvojio ABA ligu, te što ga je povremeno trener Rimac koristio na poziciji playmakera, nisu pomogla u razmišljanjima ostalih trenera da ga koriste kao playmakera. Slična je bila i priča sa 211 cm visokim Antetokounmpom dok nije došao u ruke genijalcu kao što je Jason Kidd koji je svojom odlukom mnoge zbunio. Međutim, Kidd je u mladom grčkom košarkašu vidio isto što i svojevremeno Slavno Trninić, Krešo Ćosić ili Božo Maljković u 207 cm visokom Toniju Kukoču.

Očito će Šarić trebati pričekati da pokaže svu raskoš talenta u NBA ligi, a to je svakako dobra vijest za hrvatsku košarku. Teško da će ikada više u karijeri trebati igrati krilnog-centra (četvorku) tako da se može zaključiti kako još uvijek ima nade za njega da slično kao i Antetokounmpo zaigra na poziciji playmakera.