NOVE OPTUŽBE

'Da, Armstrong je više puta uzeo doping'

24.07.2010 u 19:09

Bionic
Reading

Američki biciklist Floyd Landis u petak je optužio sedmorostrukog osvajača Tour de Francea, svog sunarodnjaka Lancea Armstronga, da je gotovo stalno koristio doping, koji je i njemu davao

'Vidio sam kako Lance Armstrong uzima drogu', rekao je Landis u intervjuu za popularnu emisiju 'Nightline' TV-mreže ABC, dodajući kako je dobivao zabranjenu supstancu EPO, kao i druge droge, od Armstronga.

Landis je rekao da mu je Armstrong davao i flastere s testosteronom, koje biciklisti koriste za brži oporavak od napora, te da je osobno svjedočio kada je Armstrong primao transfuziju za krvni doping, s kojim se povećava izdržljivost.

Na pitanje 'jeste li vidjeli Armstronga da prima transfuziju?', Landis je odgovorio 'da'. Kada je upitan je li to vidio više nego jednom, reko je 'da, više puta'.

Savezna porota izdala je 'subpoene' - obvezujuće sudske naloge, za nekoliko članova sada ugašene biciklističke momčadi Američke pošte – 'US Postal Service', čiji su članovi bili Landis i Armstrong.

Armstrong je osvojio rekordnih sedam naslova pobjednika Tour de Francea, a trenutačno sudjeluje na svom posljednjem Touru.
Landis je osvojio Tour 2006. godine, ali mu je naslov oduzet nakon što je pao na doping testu tijekom te utrke. Landis se energično branio od optužbi, ali je u svibnju prošle godine priznao da je koristio flastere s testosteronom tijekom te utrke. On je također optužio Armstronga, Levija Leipheimera, Georgea Hincapiea i Davea Zabriskiea da su koristili doping.

Za ABC je kazao kako je Armstrong predvodio program dopinga za cijelu momčad 'US Postal Service-a'.

Landis je ranije u tisku optuživao Armstronga za doping, no u petak je to prvi puta učinio na televiziji.

Također je kazao da je Armstrong tijekom Toura koristio male doze EPO dopinga, koje je teško otkriti.

Na pitanje misli li da su Armstrongovi nastupi bili lažni, Landis je rekao: 'Pa, to ovisi o vašoj definicije prevare. Gledajte, da on nije osvojio Tour, netko drugi ko je bio dopingiran osvojio bi Tour, u svakoj od tih utrka'.

'Slušajte, ljudi u jednom trenutku moraju svojoj djeci reći da Djed Mraz ne postoji. Ja mrzim što to moram učiniti, ali to jednostavno nije realno', kazao je.

Landis je također optužio Američku biciklističku organizaciju da je 'gledala kroz prste' Armstrongu jer joj je on kao velika zvijezda donosio prihode, a i sam je u više navrata organizaciji davao bogate donacije, od kojih je jedna bila 250.000 dolara.

U intervjuu 'Nightlineu' je istaknuto da Landis ima problema s vjerodostojnošću, jer je i sam priznao da je ranije lagao oko vlastitog dopingiranja, na što je on potvrdio da je 'donosio loše odluke'.

Armstrongov odvjetnik Tim Herman, opovrgao je Landisove optužbe, rekavši da je Armstrong 'sportaš kakav se rađa jednom u svakih nekoliko naraštaja', te da je u karijeri uspješno prošao više od 300 doping testova.