NOGOMETNI NOVIGRAD

Čudo u Istri; uskoro stiže peta najskuplja momčad Europe!

12.07.2013 u 17:59

  • +7

Manchester City u Novigradu

Izvor: tportal.hr / Autor: Kristian Macinić

Bionic
Reading

Iako su u istarskom Novigradu organizirali već dva Istria Winter Cupa - na kojem su bili klubovi iz Mađarske, Slovenije i Litve - čini se kako će tek dolazak Manchester Cityja osvijestiti koliki je potencijal u rukama istarskih turističkih djelatnika. Naime samo preko portala Manchester Cityja, svakodnevno se više od milijun korisnika, koliko ih posjeti stranicu MC-a, upozna s novom top nogometnom destinacijom

Mogu li Istra i Novigrad postati ozbiljni konkurenti turskoj Antalyiji i španjolskoj Marbelli, europskim velikanima po broju nogometnih momčadi koji k njima dolaze na pripreme? Ako je suditi po ambicioznosti domaćina u Novigradu, ali i još boljim dojmovima ljudi nogometne akademije Manchester Cityja, a koju predvodi na desetodnevnom boravku u Istri veliki Patrick Vieira, možemo ustvrditi kako je pred ovim dijelom Istre velika budućnost.

Shvatili su to i u samom gradu, pa je i razumljiva poruka podrške koju je poslao novigradski gradonačelnik Anteo Milos

'Puno smo toga odlučili uložiti u sport. Prije dvije godine napravili smo malu, ali prekrasnu dvoranu koju već koristi i ženska rukometna reprezentacija. Pomogli smo i pri osiguranju zemljišta za nogometne terene, pa ih već imamo pet, a do kraja sljedeće godine napravit ćemo barem još jedan. Svjesni smo što takav vid turizma donosi i vjerujemo da uz pomoć od Umaga do Poreča, pa i Pule možemo napraviti puno', rekao je Milos.

Na njegove riječi nadovezala se i predsjednica Uprave Lagune Novigrad Zrinka Bokulić. Riječ je o tvrtci koja u svom posjedu ima dva hotela i dva kampa, ali i sportske terene; dva s pravom te jedan s umjetnom travom.

'U zimi smo zahvaljujući nogometnim momčadima imali preko 50 posto popunjenih kapaciteta, što je mimo svih naših očekivanja. Od početka ove godine pa sada do ljetnih mjeseci, posjetilo nas je više od 90 momčadi, što je svakako sjajan rezultat. Po cijeni smo kudikamo povoljniji od Antalyje, a jedina razlika između naših i njihovih mogućnosti je broj nogometnih terena. No, radimo na tome, a dolazak Nogometne akademije Manchester Cityja dokaz je da možemo ispuniti i najsitnije detalje. Dostavili su nam svoje zahtjeve na 15 stranica i nema ničeg lakšeg jer točno znamo što, kada i kako žele', zaključila je Zrinka Bokunić, koja je u 2012. godini bila izabrana za hrvatsku naj-menađericu u izboru udruge Kruna.

No, da ne bi mislili kako je 'lako' u svoj grad dovesti i omladinski pogon Manchester Cityja, potvrdio je Ives Čakarun, čiji su poslovni kontakti stigli i do prvog operativca ultra-bogatog Cityja, Briana Marwooda

'Do sada su se njihove mlađe momčadi pripremale u Portugalu, Njemačkoj ili na arapskom poluotoku. No, u veljači smo Marwooda doveli u Hrvatsku i pokazali mu što Novigrad nudi. Istina, imali smo i sreće jer u ta dva dana imali smo prekrasno vrijeme, bilo je nekih 15 stupnjeva Celzijusa. Čovjek je odmah rekao – dolazimo! Sada su svi oduševljeni, čak su i obećali da će nam, kada budu reprezentativne pauze, dolaziti i Manuel Pellegrini s najboljom momčadi. A znate kakva je to referenca', kazao je Čakarun.

Riječ je o petoj najskupljoj momčadi u Europi 'teškoj' više od 400 milijuna eura (točnije 436 milijuna!) ispred koje su samo nogometni velikani kao Real, Barcelona, Bayern i Chelsea. Pravo nogometno čudo u Istri.

Naravno, zato se ovom uspjehu trebaju veseliti svi, a bilo bi dobro da i u HNS-u 'progledaju' pa da umjesto po najbližem susjedstvu ostavljaju novac i skupljaju 'simpatije', ulože u nešto što bi jednog dana i njima moglo donositi novac. Novigrad bi im mogao biti putokaz. Ako ništa drugo – mogli su posjet Cityja iskorisiti za edukaciju svojih trenera jer slovenci su u kamp poslali izbornika U-21 selekcije, a naši nikoga.

Inače, kako je potvdio Čakarun, City je izrazio želju da u Novigradu u što skorije vrijeme organiziraju i turnir za mlađe kategorije, a što znači dolazak i budućih zvijezda ostalih europskih velikana.