LP - POLUFINALE

Chelsea i Atletico u drugom činu obrambenog rata

30.04.2014 u 09:19

  • +10

Atletico Madrid - Chelsea

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Chelsea i Atletico iz Madrida kreću u drugu i odlučujuću bitku za finale Lige prvaka u Lisabonu od nule. Prvi susret na Vicente Calderonu ponudio je premalo od nogometa, Chelsea je igrao bunker, a Atletico nije imao ideje kako ga probiti i tih 0:0 ostavlja prostor za svakakve scenarije večeras na Stamford Bridgeu u Londonu. Hoće li opet biti slično, tko će napasti, tko preuzeti rizik, tko može konačno do pogotka?

Mnogo je pitanja s mnogo neizvjesnih odgovora, ali favorita teško da ima. Jose Mourinho na meti je mnogih kritičara, koji tvrde da je 'ubio nogomet' sa svojom taktikom i obranom, ali zar to već nije radio i ranije i zaradio status kolekcionara trofeja.

Kako i gdje sve gledati Ligu prvaka

Osim na MAXtv-u (Arenasport) sve utakmice Lige prvaka možete gledati i na pay per view online servisu Match.tportal.hr. Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala.

Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.


Kako li je samo s takozvanom rezervnom postavom uništio u nedjelju Liverpool i udaljio ga od naslova prvaka Engleske kojeg je nakon 24 godine već vidio u džepu. No, tragedija je za Chelsea što unatoč svim pothvatima može ostati bez ičega izgubili li od Atletica ovo polufinale, a u prvenstvu su mu već presudili baš njegovom bunker taktikom ispodprosječni klubovi poput Sunderlanda ili Crystal Palacea.

Čudan je nogomet i zato i jest najpopularniji jer u njemu najčešće bolji neće pobijediti, odnosno u njemu slabiji ima najviše šanse za uspjeh. To da potpuni autsajder Cibona osvoji ABA ligu usred Beograda događa se u košarci jednom u 20 godina, ali Chelsea je prije samo dvije godine pokazao kao se to radi u nogometnoj Ligi prvaka i to može opet napraviti, jednako kao i senzacionalni Atletico, koji je pred osvajanjem naslova prvaka Španjolske kojeg prije sezone vjerojatno nije ni sanjao.

Na Stamford Bridgeu će biti paklena atmosfera koja će biti vjetar u leđa igračima u plavim dresovima, koji tu nisu izbubili od nekog španjolskog kluba od 2006. i dvoboja s Barcelonom. Mourinho i Chelsea su iskusniji, dok Atletico nema previše iskustva u Ligi prvaka, a posljednji i jedini put kada je gostovao na Stamford Bridgeu u sezoni 2009/2010. izgubio je s uvjerljivih 0:4, u fazi po skupinama Lige prvaka.


Koja je najbolja vijest za domaće pred 'utakmicu života', kako kaže Azpilicueta? Svakako oporavak i spremnost za nastup četiri kapitalna igrača. Prvi vratar Petr Čech, stoper John Terry, ofenzivni veznjak Eden Hazard i napadač Samuel Eto’o priključili su se treninzima prve momčadi, te će sva četvorica biti u konkurenciji za nastup.

Čech se ozlijedio u prvoj utakmici na Calderonu, a trener Mourinho ga je nakon toga otpisao do kraja sezone. Međutim, češki vratar je jučer otkrio Sky Sportsu da se osjeća dobro i da je spreman stati na vrata protiv Atletica, iako će dvojba on ili veteran Schwarzer vjerojatno egzistirati do pred upisivanje igrača u zapisnik.

Vođa obrane Terry se također ozlijedio u prvoj utakmici u Španjolskoj, no nakon nekoliko dana posebnog liječničkog tretmana u potpunosti je spreman za nastup. Hazard i Eto’o nisu zaigrali u prvom susretu kako bi bili maksimalno spremni za uzvrat.

Iako Portugalac gotovo sigurno neće odstupiti od jakog defenzivnog bloka i opreza kao temelja igre, najava ulaska Hazarda i Oscara u početnu postavu uz Williana sugeriraju da Mourinho nema namjeru čekati i da će daleko više nego u Madridu razmišljati u ofenzivnim akcijama. Uostalom, očekuju to i gosti kada Diego Costa uvjerljivo govori 'sigurno će se Chelsea otvoriti, nema šanse da će igrati onako defanzivno kao u Madridu.'

Loše vijesti za Londončane? Kartoni iskusnog Lamparda i Obija Mikela, koji je izuzetno bitan u defenzivnom skoku s kojim je bilo neutralizirano jako Atleticovo oružje - centaršut, kada se i braniči priključuju napadu, toliko puta strijelci u ovoj čudesnoj sezoni za Madriđane.

Između dvije utakmice protiv Chelseaja Atletico je imao za obaviti vjerojatno i najteži korak, koji ga je čekao do kraja prvenstva, gostovanje na Mestalli kod Valencije. Teška utakmica uspješno je apsolvirana i Atleticu sada za naslov španjolskog prvaka trebaju još dvije pobjede u zadnja tri kola. Vremena za slavlje nije bilo jer već danas madridski sastav očekuje utakmica u Londonu u kojoj Atletico unatoč rezultatu 0:0 iz prvog susreta nije bez šansi.

Problema s izostancima Diego Simeone gotovo da i nema. Jedini igrač na kojeg danas ne može računati jest veznjak Gabi Fernandez kojeg će zamijeniti ništa lošiji Tiago Mendes. Gabi nema pravo nastupa zbog kartona. Najveći upitnik postoji oko Arde Turana, igrača koji je ove sezone bio jedan od ključnih u Atleticu, ali koji posljednjih tjedana nije igrao zbog ozljede. Turčin je spreman za nastup, ali Simeone još nije odlučio hoće li ga koristiti svih 90 minuta.

Madriđani su slavili tek jednom u devet gostovanja na Otoku i to protiv Leicestera još 1997. u 1. kolu Kupa UEFA. Ipak, od sedam dvoboja na dvije utakmice s Englezima imaju pet uspjeha (prolaza) i dva neuspjeha.