OKRŠAJ U 12 SATI

Česi vjeruju u senzaciju, Hrvatska mora biti oprezna!

13.09.2015 u 10:27

Bionic
Reading

Hrvatska košarkaška reprezentacija otvara nokaut fazu natjecanja dvobojem protiv Češke u osmini finala, u prvoj nedjeljnoj utakmici u Lilleu, s početkom u 12 sati. Iako su naši jasan favorit, za pobjedu će se morati pomučiti...

Hrvatska je jako dobar prvi krug zaključila kontroverznim porazom od Gruzije u utakmici u kojoj im pobjeda nije trebala rezultatski, ali sada se vidi da bi jako dobro došla iz psihološkog aspekta. Naime odmah nakon susreta počela su prozivanja medija i javnosti i atmosfera koja je bila idilična nakratko je poljuljana:

'Ovo nam je dobra pouka jer smo vidjeli da ako nismo maksimalni ne možemo nikoga pobijediti. Ovo srećom nije rezultatski nego samo psihološki udarac i mislim da ćemo to preboljeti,' kazao je izbornik Perasović.

Zna se da porazi nisu njegov "modus operandi" i on pobjedu traži i u prijateljskim susretima, no ovaj poraz od Gruzije je zaista bio beznačajan, čak možda i poželjan obzirom da je euforija ugašena i sada se može krenuti od nule, bez pritiska. Osmina finala nosi protivnika po mjeri, momčad koju je Hrvatska prije dvije godine svladala sa 17 razlike, no Peras ne misli da će biti tako lagano i ovoga puta:

'U ovoj fazi je svaki protivnik težak. Riječ je o momčadi koja je mogla biti i prva u skupini da je svladala Litvu u posljednjem kolu, a igrali su produžetke. Sve utakmice koje su izgubili bile su sa minimalnom razlikom.'


Češka je momčad koja Hrvatskoj odgovara što se vidjelo i u tom slovenskom susretu prije dvije godine. Tada je Hrvatska iskoristila prednost u visini i snazi i imala ukupno 20 skokova više od protivnika. Doduše treba istaknuti da su tada Česi skandalozno loše šutirali slobodna bacanja (5/21 odnosno samo 24%). Prednjačio je Vesely sa šutom s linije 1/10, a čak je i takav zabio 11 uz 11 skokova.

'Nadam se da ćemo uspjeti vratiti našu energiju kako bi parirali momčadi koja ima tolike atlete kao što su Vesely, Schilb, Satoransky. Moramo odgovoriti na taj njihov fizički potencijal i igrati puno bolje u napadu nego u zadnjem susretu,'smatra Perasović.

Schilb je velika razlika u odnosu na taj zadnji susret jer je Češka sada dobila igrača koji može zabiti izvana, širiti reket i tako omogućiti igru Veselom i prodore Satoranskom. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Hrvatska braniti Veselog, kojeg Žorić jako dobro poznaje iz Fenera gdje su lani bili suigrači. Satoransky pak dijeli svlačionicu s Tomićem i Hezonjom u Barceloni, pa ni tu ne bi trebalo biti nepoznanica.

Najveća pogreška Hrvatske bila bi kada u današnji susret ušli sa stavom 'lako ćemo'. Češka nije reprezentacija za podcjenjivanje. U dosta izjednačenoj skupini D završili su kao treći, a mogli su lako biti i na samom vrhu. Jedino su (uvjetno rečeno) podbacili kontra Latvije, u zadnjem kolu bili su na koračić od velike pobjede nad Litvom. Satoransky je mogao drugi dan zaredom odlučiti utakmicu u posljednjim sekundama, ali blokirao ga je Valančiunas i onda u produžetku su Česi ostali bez svježine.

Veliki problem im je bilo to što je centar Vesely dosta rano, nekih 8 minuta prije kraja regularnog dijela susreta, zaradio petu osobnu. Kao X faktor zato se pojavio Amerikanac Schilb (18 poena + 8 skokova), dok je Satoransky, prema službenoj statistici, upisao 11 poena, 9 skokova i 15 asistencija. Ta trojka je velika snaga Češke, ali minus im je što su jako ovisni o njima, nemaju neku širinu i definitivno bi hrvatski cilj trebao biti nametnuti što agresivniji ritam u obrani, izmoriti glavne vedete jer zamjene nisu na toj razini.

Češka je na ovom Eurobasketu pokazala da može odigrati sjajnu obranu. U regularnom vremenu jedino su im Latvijci ubacili više od 70 poena (72). Dobro kombiniraju čovjeka i zonsku obranu kojom su recimo potpuno izbacili iz ritma Belgiju. Satoransky je pravi lider, dvometraš na poziciji playa, prevodi ih u oba smjera, prvi je asistent na EP-u, čovjek na kojeg se mora posebno pripaziti.

Uoči današnjeg ogleda iz češkog tabora mudro lopticu prebacuju na hrvatsku stranu, svi redom govore da su Hrvati veliki favoriti, no…

'Nitko nije nepobjediv. Imamo vrlo talentiran tim, vjerujemo u svoje mogućnosti i u svoju igru,' kazao je Schilb koji se odlično uklopio u reprezentaciju.

'Sjećamo se našeg zadnjeg ogleda s Hrvatima na Eurobasketu u Sloveniji. Tada smo odlično odigrali u prvom poluvremenu, ali katastrofalno smo izvodili slobodna bacanja,' prisjeća se Satoransky.

Satoransky je tada ostao na 9 poena, dok je Vesely za 35 minuta ubacio 11 poena, a s linije slobodnih bacanja bio jednom precizan od 10 pokušaja. Češka je danas praktično u istom sastavu plus Schilb.

'Mislim da Hrvatska nije puno jača od Litve, pa ako odigramo kao u zadnjem kolu, imat ćemo dobre šanse,' dodao je češki organizator igre.

Ne treba posebno naglašavati koliko je današnji susret bitan. Pobjeda praktično donosi plasman na kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre. U slučaju slavlja, Česi bi prvi put izborili četvrtfinale Eurobasketa.

'Hrvatska je fizički moćnija od nas, no mi imamo visoku košarkašku inteligenciju. Oni su dobar obrambeni tim, ali smatram da ih moramo napasti, biti agresivni u napadu, tražiti kontakt, a ne samo šutirati iz vana,' poručio je kapetan Welsch pa dodao:

'Ključ hrvatske igre je Simon, on je glavna opasnost, znam ga iz VTB lige, stvarno je kompletan igrač.'