okončan sastanak na poljudu

Hajduk i HNS korak bliže dogovoru: Reprezentacija će igrati u Splitu, ali...

 • Autor: Ivan Žurić
 • Zadnja izmjena 24.06.2019 16:09
 • Objavljeno 24.06.2019 u 11:07
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Sastanak čelnih ljudi HNS-a predvođenih 'prvim operativcem' Marijanom Kustićem s predstavnicima Grada Splita i Hajduka nakon više od pet sati pregovora završio je potvrdom kako će reprezentacija igrati protiv Mađarske na Poljudu, ali Hajduk neće sudjelovati u organizaciji dok ne vidi pozitivne promjene u načinu na koji se vodi domaći nogomet. Ipak, naznaka zatopljenja odnosa ima...

Jaz između HNS-a i Hajduka godinama je bio ogroman, ali kao most pomirenja ukazao se splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

'Očekujem dogovor! Poslije niza godina HNS i Hajduk počinju razgovarati i to je izvrsna stvar. Šteta što nisu do sada. I napravili su cijeli niz godina političko pitanje od nečega što ne smije biti politička stvar. Mi smo danas došli im pomoći da se dogovore i počnu rješavati probleme koji opterećuju odnose u hrvatskom nogometu, ali i društvu u cjelini', kazao je Opara netom prije nego što je sastanak započeo.

 • +1

Na travnjaku stadiona Poljud još je uvijek vidljiva svastika

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Čelnici HNS-a s Marijanom Kustićem na čelu navodno su bili spremni ispričati se zbog činjenice da je reprezentacija u 22 godine samo dvaput igrala u Splitu službene utakmice.

U isto vrijeme su iz Grada spremni prihvatiti tu ispriku te podržati odigravanje utakmice kvalifikacije za EP 2020. godine protiv Mađarske 10. listopada. No, dogovoru su se protivili čelnici Hajduka i najveći dio navijača 'bilih'.

Predstavnici HNS-a na Poljud su ušli na stražnji ulaz. U izaslanstvu je bilo osam predstavnika, među njima izvršni direktor Marijan Kustić, te dopredsjednici Damir Mišković i Ante Kulušić. No, u Split s njima nije stigao predsjednik HNS-a Davor Šuker koji je navodno na službenom putu.

 • +7
 • +4

Split - sastanak čelnika HNS-a, Hajduka i Grada Splita, 24.6.2019.

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Nakon više od pet sati pregovora pred novinare su napokon stali gradonačelnik Andro Krstulović Opara, predsjednik Hajduka Marin Brbić i izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić. Potvrđeno je kako je došlo do zatopljavanja odnosa te da utakmica nije upitna.

'Hajduk ne sudjeluje u organizaciji utakmice. Hajduk će se uključiti nakon što uočimo da se stvari mijenjaju,' naglasio je Marin Brbić te rekao da je prioritet oživljavanje udruge prvoligaša, a onda treba riješiti i ostale od sedam zahtjeva koje je klub zatražio od HNS-a:

 • 1. Implementacija svih odredbi Zakona o sportu u rad HNS-a (na županijskoj i nacionalnoj razini) odmah i bez odgode
 • 2. Profesionalni angažman stranog Povjerenika za suđenje (u vremenu od minimalno tri godine, zbog potrebe neovisne reforme sudačke organizacije i revalorizacije sudaca na svim razinama natjecanja)
 • 3. Vraćanje Udruge klubova 1. HNL kao voditelja natjecanja 1. HNL (ili makar Plenuma klubova sa samostalnim odlučivanjem)
 • 4. Transparentni financijski izvještaji HNS-a
 • 5. Transparentno definiranje kriterija za izbor na sve upravljačke funkcije i operativna tijela HNS-a s uključivanjem kriterija regionalne zastupljenosti u samostalni odabir predstavnika na razini regije (kroz suradnju županijskih saveza unutar pojedine regije)
 • 6. Izrada strategije nogometa do 31. prosinca 2019.
 • 7. Provođenje novih izbora za upravljačka tijela HNS-a nakon izrade strategije i implementacije svih odredbi Zakona o sportu

No, prvi čovjek Hajduka svojim tonom dao je naslutiti da je do zatopljenja odnosa ipak došlo.

'Sa zadovoljstvom mogu reći da smo konačno počeli razgovarati s HNS-om. Pojedinačno ćemo se dogovarati za svaki problem,' otkrio je.

'Veselimo se utakmici Hrvatske i Mađarske u studenom na Poljudu!', rekao je operativac HNS-a Marijan Kustić pa zaključio:

'Razmotrili su se svi zahtjevi Hajduka. Zadovoljan sam jer smo svi stali za stol i dogovorili rješenja nakon dugog niza godina.'

Dakle, reprezentacija se vraća u Split, a sada je na pomirenim stranama da se potrude da utakmica prođe bez incidenata...