EUROCUP

Cedevita pobjedom sigurno u drugom krugu

17.12.2013 u 10:09

Bionic
Reading

U 10. kolu Eurokupa Cedevita će u Domu Sportova igrati protiv Chalona. Računica je jasna, Zagrepčanima za prolaz u drugi krug treba pobjeda, a šanse bi imali i sa porazom manjim od 15 razlike i pobjedom Oldenburga protiv Bilbaoa, ali na to ne trebaju računati pretjerano jer ukoliko Chalon pobijedi, Oldenburg je sigurno prošao. Puno je tu kombinacija, ali u redovima Cedevite žele isključivo pobjedu.

Dvije šanse da osiguraju nastavak igranja u Europi imali su već protiv Oldenburga i Dinamo Sassarija. No, u oba susreta su izgubili i nakon Francuza prilike za popravak više neće biti.

‘Mislim da smo u pripremama napravili sve što smo trebali napraviti, s tim da to sutra na terenu sve moramo pretvoriti u jednu pozitivnu prezentaciju, pozitivnu energiju i dobru igru jer znamo da moramo dobiti da bi se plasirali u sljedeći krug. Propustili smo dvije meč-lopte i da propustimo i treću bila bi zaista velika šteta’, rekao je u najavi utakmice trener Cedevite Jasmin Repeša.

Gledajući ukupno utakmice Eurokupa i ABA lige, Cedevita je poslije šest pobjeda za redom upisala četiri poraza u nizu, a tri od toga bila su na gostovanjima. Bolji trenutak za prekid crnog niza od ovog sigurno je teško zamisliti. Prolaz u drugi krug Eurokupa od početka sezone bio je jedan od glavnih ciljeva Cedevite. Zagrepčani su veći dio Eurokupa proveli u gornjem dijelu tablice i za klub bi poraz u ovoj utakmici bio veliki neupsjeh.

‘Mislim da bi bilo nezasluženo da ne idemo dalje, no, ruku na srce, ako nismo u stanju dobiti treću meč loptu na svom terenu pred svojom publikom protiv Chalona, onda ni ne zaslužujemo prolaz dalje. Optimist sam, kao i uvijek, ovaj put čak i naglašeni, i to jednostavno moramo dobiti’, istaknuo je Repeša.

Cedevita je evidentno pala u odnosu na sredinu sezone gdje su zaista izgledali impresivno u nekim trenucima. Ova utakmica im je ključna i sigurno će pružiti svoj maksimum. Cedevita je pobijedila Chalon na gostovanju, a na tu utakmicu osvrnuo se centar Miro Bilan:

‘Uoči te utakmice oni su imali dosta problema. Neke igrače su potjerali, a potpisali su Josepha, koji još nije bio registriran za tu utakmicu. Znali smo da imaju problema i da, ako ih stisnemo, nemaju šanse. Sigurno će biti teže, ali mislim da vrijedi isto pravilo. Ako unesemo energiju, mislim da nemaju šanse protiv nas. Koliko ćemo uspjeti, vidjet ćemo. Meni je najviše stalo do toga i dat ćemo sve od sebe da uđemo u drugi krug.’

Kod Cedevite dosta će ponovo ovisiti o Smithu koji će morati preuzeti konce u svoje ruke i preuzimati odgovornost. Smith je najbolji strijelac svoje momčadi u Eurokupu i sigurno će u ovoj utakmici puno ovisiti o njegovoj igri. U sastavu i dalje nema ozlijeđenih Delaša i Tomasa.

Uoči prve međusobne utakmice ovih ekipa situacija u Chalonu bila je znatno drukčija. Upravo je sa sljedećom utakmicom Chalon krenuo sa svojim uzletom. Uključujući i gostovanje kod Roannea, Chalon je od tad odigrao devet utakmica, ubilježio sedam pobjeda i samo dva tijesna poraza. Iz izgubljene situacije u Eurokupu došao je u priliku da u posljednjem kolu traži prolaz u drugi krug.

Chalonova situacija mogla je biti i znatno bolja, ali je prije nekoliko tjedana nesretno poražen od Sassarija na domaćem parketu. Jako je puno kombinacija u igri, ali Chalon ovdje definitivno mora tražiti pobjedu. Čak je moguće da se zatvori i krug od četiri ekipe s jednakim omjerom, ukoliko Chalon ovdje slavi i Bilbao pobijedi Oldenburg na domaćem parketu. Međusobni omjeri otegotna su okolnost za Chalon, ima lošiji i od Oldenburga i od Bilbaa, a ima i uteg od 15 poena zaostatka iz prve utakmice protiv Cedevite. Izvjesno je kako će za drugi krug trebati jako uvjerljivu pobjedu nad Cedevitom.

Drugi poraz u periodu od prve utakmice protiv Cedevite Chalon je doživio ovog vikenda. Kao i protiv Sassarija, ponovno je bilo neizvjesno do posljednjih sekundi, ali na kraju je Chalon izvukao deblji kraj. Nova loša vijest je i odluka Francuskog košarkaškog saveza o poništavanju utakmice između Chalona i Choleta u kojoj je Chalon slavio diskutabilnom tricom u posljednjoj sekundi. Cholet se žalio da se pobjednički koš trebao bodovati s dva poena, što bi utakmicu odvelo u produžetak. Chalon je pripremio prigovor na tu odluku, ali već se traži termin novog odigravanja.

Problem bi mogao biti naći ga prije 11. siječnja, kada završava prva polovica prvenstva. Utakmica bi mogla imati veliku važnost u pogledu borbe za Leader`s Cup, a kako bi sve bilo regularno, njen se ishod mora znati prije posljednjeg kola. Dodatni problemi za Chalon.

‘Ne razumijem kako netko može poništiti odluku suca koji ju je provjeravao putem video-snimke. Ovo otvara vrata za razne malverzacije’, bjesnio je Choulet nakon odluke saveza te dodao:

‘Mi bismo se isto mogli žaliti na pogrešno dosviranom prekršaju protiv Slaughtera nekoliko sekundi ranije ili zaboravljenom prekršaju u napadu na Evtimovu. Svi smo gubili utakmice pogrešnim odlukama suca, ovo je loše.’

Choulet je u jednu ruku u pravu. Međutim, u ovom trenutku, Chalon se mora fokusirati na ono što dolazi. Slijedeći su tjedni vrlo važni, sav napor koji je Chalon uložio da se priključi u oba natjecanja nakon lošeg ulaska u prvenstvo, sad je na kocki. U Eurokupu je situacija vrlo teška, bit će zanimljivo vidjeti kako će se Chalon postaviti ukoliko situacija ne krene u željenom smjeru.

Choulet je već u utakmici protiv Bilbaa imao namjeru rotirati i dati priliku mlađim igračima, ali kad je vidio da može do pobjede, promijenio je odluku. Chalonu u petak i ponedjeljak slijede dvije vrlo važne prvenstvene utakmice i ukoliko Cedevita bude vodila na poluvremenu, nije isključeno da će Choulet dati predah liderima.