HERITAGE CLASSIC

Calgary slavio na minus 15 pred 41.000 gledatelja

21.02.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Bio je to 'old school' susret. Stara škola hokeja. Igralište na otvorenom, klubovi u retro dresovima. I raspoloženi navijači koji su ostali na svojim mjestima usprkos 'debelom' minusu

Hokejaši Calgary Flamesa razveselili su svoje navijače pobjedom u 'Heritage Classicu', kanadskom okršaju protiv Montreal Canadiensa 4:0 koji je na temperaturi od minus 15 stupnjeva Celzijusa i uz jak vjetar odigran pred 41.000 gledatelja na stadionu McMahon.

Bila je to prva utakmica u povijesti NHL lige koja je odigrana na otvorenom, a da ja završila u regularnom dijelu pobjedom domaćeg sastava. Do sada su domaćini slavili samo jednom i to Boston u produžetku 2010. godine u Winter Classicu, dok su u ostalim susretima gosti bili bolji. Bila je to ujedno i prva utakmica na otvorenom u kojoj je jedan vratar sačuvao mrežu nedirnutom. Finac Mikka Kiprusoff je zaustavio 39 udaraca upisavši četvrti shutout ove sezone. Golove za Flamese zabili su Rene Bourque (8:09, 34:46), Anton Babchuk (32:44) i Alex Taungay (50:53).

Bio je ovo 'old school' susret. Stara škola hokeja. Igralište na otvorenom, klubovi u retro dresovima. I raspoloženi navijači koji su ostali na svojim mjestima usprkos 'debelom' minusu.

'Navijači su me oduševili. Ostali su na stadionu do kraja susreta premda je bilo iznimno hladno', kazao je Kiprusoff koji je zbog hladnoće nosio posebnu masku.

Organizatori su uoči susreta imali problema s ledom i zbog straha da ploha na pukne nisu je čistili strojno već ručno. Zbog toga led nije bio posve gladak.

'U početku je bilo malo čudno, no ubrzo smo se priviknuli', otkrila je zvijezda Calgarya Jarome Iginla.

Prvi Heritage Classic je održan 2003. godine kada su Montreal Canadiensi pobijedili Edmonton Oilerse 4:3. Iduće četiri godine nije bilo utakmice na otvorenom, a tradicija je obnovljena 2008. godine ali 'Winter Classicsom', sudarom na Novu godinu. Od tada se svakog prvog siječnja igra utakmica na nekom od stadiona. No u četiri dosadašnja 'classica' igrali su samo američki klubovi, pa su Kanađani koji su zaluđeni hokejom, tražili i svoju utakmicu na otvorenom. NHL je od ove sezone u kalendar uvrstio i Heritage Classic, pa se prvi put u povijesti lige dogodilo da su dvije utakmice u istoj sezoni igrane na otvorenom. Prije dva mjeseca Washington Capitalsi su na Heinz Fieldu u Pittsburghu pobijedili domaće Pittsburgh Penguinse 3:1.