NIKAD PRIJE

Čak pet klubova probilo granicu od 100 milijuna!

04.09.2013 u 07:00

  • +14

Nogometni transferi - najskuplja ovoljetna pojačanja

Izvor: Reuters / Autor: Paul Hanna

Bionic
Reading

Nikad prije u povijesti nogometne igre nije odrađen prijelazni rok tijekom kojega je čak pet momčadi potrošilo 100 i više milijuna eura. Dogodilo se to ovoga ljeta, a cijela stvar još nije gotova

Financijske injekcije bogatih privatnih vlasnika obilježile su nogometno trgovanje ovoga ljeta pa je čak pet momčad potrošilo preko 100 milijuna eura kupujući igrače. Ovo ljeto je tako postalo rekordno po pitanju trošenja nogometnih klubova.

Real Madrid, ulaganje od 172 milijuna eura
Došli: D. Carvajal, Casemiro, Isco, A. Illarramendi, G.Bale.
Otišli: G. Higuain, P. Leon, R. Carvalho, Raul Albiol, J.M. Callejon, Kaka, Ozil.
Više od pola iznosa madridski je Real potrošio na Garetha Balea, novog najskupljeg pojačanja u povijesti nogometne igre. Osim nezaustavljivog Velšanina, tu su nove mlade španjolske nade Illarramendi i Isco, koji se iskazao prošle sezone igrajući Ligu prvaka za Malagu.

Monaco, 166 milijuna eura
Došli: G. Monachello, J. Rodriguez, J. Moutinho, R. Carvalho, Falcao, A. Martial, N. Ismiat-Mirin, J. Toulalan, E. Abidal, B. Lopez, G. Kondogbia.
Otišli: D. Appiah, A. Tziolis, N. Mendy, C. Medjani, I. Toure, T. Makengo, D. M'Dinga.
Ruski tajkun Ribolovljev iskazao se odmah u prvom roku i istresao većinu novca za tri bivša Portova igrača - Falcaa, Moutinha i Rodrigueza te mladog Kondogbiju. Sada ostaje na treneru da ih uklopi u ekipu, a cilj mora biti Liga prvaka sljedeće sezone.

Tottenham, 122 milijuna eura
Došli: Paulinho, N. Chadli, R. Soldado, E. Capoue, E. Lamela, V: Chiriches, C. Eriksen.
Otišli: W. Gallas, D. Bentley, S. Caulker, C. Dempsey, T. Huddleston, S. Parker, G. Bale.
Cijeloga se ljeta kuhao prelazak Garetha Balea u Real Madrid, a na temelju procjene da će se transfer ostvariti, Pijetlovi su potrošili ovaj vrtoglavi iznos. Dovedeni je čitav niz vrlo kvalitetnih igrača, među kojima se ističu brazilski prvotimac Paulinho i bivši topnik Valencije Soldado.

Manchester City, 116 milijuna eura
Došli: Fernandinho, J. Navas, A. Negredo, S. Jovetić, M. Demichelis.
Otišli: C. Tevez, K. Toure, R. Santa Cruz, W. Bridge, J. Helan, Maicon, S. Sinclair.
Ako je vjerovati gotovo svim nogometnim ekspertima, City je bacio puno novca u bunar. Pustio je Tevezu da ode u Juventus, a napadači koji su dovedeni, Negredo i Jovetić, nisu dokazani na najvišoj nogometnoj razini, kao što nije ni Fernandinho, koji je dobio 'ključeve momčadi'.

Paris St.-Germain, 111 milijuna eura
Došli: E. Cavani, Marquinhos, L. Digne.
Otišli: S. Armand, S. Tiene, K. Gameiro, D. Lugano.
PSG je potrošio mnogo ali ciljano. Dva igrača koja je silno želio sada su u Parizu, a dodana je i mlada nada iz Lillea, stoper Digne. Smatralo se da dolazak Cavanija sigurno znači Ibrahimovićev odlazak, ali Ibro je i dalje u klubu, koji sada ima momčad sposobnu postići najveće stvari.

Prijelazni rok je završio, a svi su rekordi probijeni. Pitanje ostaje; gdje je granica?