KRAJ ZA LISU?

Brutalna kazna za dopingiranu hrvatsku maratonku!

02.02.2016 u 11:19

Bionic
Reading

Hrvatska atletičarka Lisa Nemec koja je pala na doping testu u listopadu suspendirana je na čak četiri godine zbog čega joj je nastavak karijere upitan...

Hrvatska 31-godišnja maratonka dobila je veliku kaznu od čak četiri godine suspenzije i neće se moći natjecati na utrkama sve do listopada 2019. godine.

Nemec je pala na doping testu nakon pobjede na Berlinskom maratonu na kojem je osigurala i nastup na Olimpijskim igrama u Riju.

'Stegovno vijeće Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping (HZTA) na temelju svega analiziranog i utvrđenog te ocjene svih odlučnih okolnosti u predmetu sportašice Lise Christine Nemec, zaključilo je i smatra nedvojbeno utvrđenim da je 6. listopada 2015. godine na dopinškom testiranju izvan natjecanja u Zagrebu, u urinu sportašice, analizom akreditiranog WADA-inog laboratorija iz Seibersdorfa, utvrđeno prisustvo zabranjene tvari rekombinantnog eritropoetina (kategorija S2.1. agonisti eritropoetinskih receptora)', piše u priopćenju HZTA-a.

'Lisa Christine Nemec prekršila je odredbu 2.1 Pravilnika za borbu protiv dopinga HZTA. Sportašica nije dokazala da kršenje antidopinškog pravila nije bilo namjerno. Stoga se sportašici, za njeno prvo kršenje antidopinškog pravila, određuje razdoblje nepodobnosti od četiri godine, koje se računa od 29. listopada 2015. do 28. listopada 2019. godine', dodaje se u prioćenju.

Lisa koja je nastupila u Londonu 2012. godine ipak neće predstavljati Hrvatsku na Igrama ovog ljeta, a na odluku se može žaliti Sportskom arbitražnom sudu u Lausannei.

'Nakon četiri tjedna od saslušanja, na moje iznenađenje donesena je odluka, koja nažalost nije u moju korist. Kao prvo želim reći da sam nevina, čak sam išla na poligraf kako bih to dokazala. Jako sam razočarana jer nisam dobila pravedno saslušanje od strane HZTA (Hrvatski Zavod za Toksicologiju i Antidoping). Pored puno stvari, nije mi dato pravo u obrani na ispitivanje suprotne strane, niti su mi dali svu dokumentaciju koju sam ih tražila. Time su prekršena moja temeljna ljudska prava. Naravno da ću se žaliti na takvu odluku CAS-u (Međunarodnom sportskom sudu) u Lausanni gdje ću dobiti stvarno neovisno suđenje gdje će HZTA morati objasniti propuste svoje dopinške kontrolorke prilikom uzimanja urina. Pored svega toga, podignula sam kaznenu prijavu u vezi ovog slučaja. Žao mi je da se takve stvari mogu dogoditi u Hrvatskoj gdje se naveliko šteti i imenu hrvatske atletike u svijetu,' komentirala je cijeli slučaj Lisa Nemec na Facebooku.