preuzeo odgovornost

Bruno Marić svjestan je sudačkih propusta: Za sve što se dešava u hrvatskom suđenju odgovoran sam ja

17.10.2022 u 20:26

Bionic
Reading

Posljednjih nekoliko kola SuperSport Hrvatske nogometne lige obilježili su sudački propusti, pa se iz kola u kolo javljaju nezadovoljnici. Nažalost, i u 13. kolu bilo je grešaka, pa se po tom pitanju javnosti obratio i predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić

Ne stišavaju se dojmovi nakon još jednog prvenstvenog kola, koje je obilježeno spornim sudačkim odlukama, s gotovo desetak intervencija VAR-a.

U posebnoj emisiji 'Studio HNL', prikazanoj na kanalu MAXSport, bilo je zanimljivo čuti sudačkog eksperta Draženka Kovačića kada su u pitanju neke sporne situacije iz 13. kola SuperSport HNL-a. Posebno je zanimljivo bilo čuti što misli o nekim spornim situacijama s utakmice Gorica - Hajduk (0:1). Ukratko, Draženko Kovačić je naglasio kako je po njegovu mišljenju Gorica oštećena.

Podsjetimo, na toj utakmici glavni sudac bio je Dario Bel, a VAR sudac Tihomir Pejin.

'Kazneni udarac za Goricu je s pravom poništen. VAR sudac je postupio te je sudac dobio drugu priliku i nakon pregleda snimke popravio krivu odluku. Kod 11-erca za Hajduk najveća je pogreška ta što se VAR uključio. Kad je već zvao suca da pogleda situaciju, trebalo mu je dati kompletno cijelu akciju, jer u njezinom začetku bio je potencijalni prekršaj igrača Hajduka (Biuk) u napadu, a ne samo ovu situaciju koja ga je nagnala da promjeni odluku. Potom je uslijedilo obostrano potezanje, a onda tek mogući labavi prekršaj na Biuku. Za mene je to bila kriva odluka', kazao je Kovačić dodavši kako je Livajin 11-erac trebao biti ponovljen.

'Da, dobro se vidjelo da je igrač Gorice prerano ušao u kazneni prostor, što je zabranjeno. Kamera nam to zorno pokazuje', dodao je Kovačić.

Zbog svega toga, pred kamere HRT-a stao je predsjednik predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić.

'Nažalost, hrvatska javnost je mogla vidjeti kako suci nisu u osobitoj formi tijekom nekoliko kola. Skupilo se dosta toga pa je i dojam lošiji nego što usitinu jest. Za sve ono što se događa u hrvatskom suđenju odgovoran sam ja. Predsjednika Kustića i HNS treba izuzeti u ovoj priči. Za ovih par loših utakmica odgovorni smo mi suci i ntiko drugi', izjavio je predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a Bruno Marić pred kamerama Hrvatske radio-televizije.

Fokus je ponajprije bio na suđenju Darija Bela u Velikoj Gorici gdje je Hajduk u 98. minuti stigao do pobjedničkog gola, a domaćini su imali mnogo prigovora na sudačke odluke, posebno na situaciju u 48. minuti kada je, uz kazneni udarac za Hajduk, isključen Senegalac Wage nakon duela s Biukom. Sporne sudačke odluke izazvale su žestoke reakcije turopoljskog kluba.

'Na toj utakmici smo imali VAR intervenciju na kojoj nismo dobro izanalizirali da je prije potencijalnog kaznenog udarca, za koji komisija smatra da nije dovoljnog intenziteta, a i ja sam bezbroj puta u ranijim istupima naglasio kako ne želim tako lagane kaznene udrace, nismo provjerili mogući prekršaj i cjelokupnu situaciju. Siguran sam da to nije situacija koja se obrađuje uz VAR intervenciju i zbog toga je bilo takve gorčine. Iako taj kazneni udarac nije iskorišten, crveni karton koji je bio plod kaznenog udarca ostavio je jednu ekipu gotovo cijelo poluvrijeme s igračem manje, na taj način smo mi suci klub doveli u nepovoljan položaj', rekao je Bruno Marić.

Izvor: tportal.hr / Autor: MAXSPORT/Croatel

Dvoboj Dinama i Varaždina vodio je Patrik Kolarić. Najvažnije pogreške kod pogodaka Dinama - ispravljene su s pomoću VAR-a.

Sudački tim se sastoji od sudačkog tima na terenu i onog u VAR sobi. Sretniji sam kad donesemo ispravne odluke na terenu. Preferiram odluke na terenu, i to je ono što želimo, ali kad donesemo kao VAR tim i kao tim na terenu zajedničku odluke, još uvijek sam zadovoljan. Morat ćemo poboljšati svoje izvedbe, podići formu na veću razinu, imamo za to snage i mogućnosti, a naše aktivnosti će se izrazito odnositi na sprečavanje grube igre, tu ćemo imati nultu toleranciju, kao i na ponašanje službenih osoba na terenu, jer smatramo da se s tog mjesta generiraju pritisci na suce, a to je i Uefina kampanja da se maksimalno spriječi bilo kakav pokušaj mobinga i pritiska na suce tijekom utakmice, dodaje Bruno Marić.

A što je rekao o nadolazećem derbiju, odnosno sucu Igoru Pajaču koji će suditi dvoboj Hajduka i Dinama, pročitajte OVDJE.

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.