RAZGLEDNICA IZ DŽUNGLE

Brazilac u hrvatskom dresu s dobrim razlogom

20.06.2014 u 08:21

Bionic
Reading

Dan nakon najuvjerljivije pobjede u povijesti hrvatskih nogometaša na velikim natjecanjima, hrvatski navijači u Manausu prolaze dan iz snova

Jedini problem u Manausu je prestati se znojiti. Gotovo nemoguća misija, ali vrijeme nije nimalo ekstremno pa se i nuspojave tropske klime mogu lako probaviti.

Hrvatska je u nogometnoj lekciji nadvladala Kamerun sa 4:0 i navijački bonton nalaže da se pobjeda takvog kalibra proslavi na dostojan način. Glavni trg u središtu grada, uz operu, uskoro je bio u hrvatskim obilježjima u epicentru i brazilskom masom koju ne treba dugo nagovarati na piće i ples. Trajalo je do jutra, kako i priliči standardima ove Cope.

Croato, Croato... Pratit će vas u Manausu ovih dana poput jeke ako obučete hrvatski dres. Jedan od prvih lokalnih ljudi koji se udomaćio među Hrvatima imao je fantastično ime. Eisen Hower. Kao američki predsjednik, legitimirao se ulaznicom. Gospodin predsjednik, od tada nadalje... Gledali smo utakmicu Engleza kada je rekao.

'Ovdje u Manausu nitko ih ne voli. Zašto? Onaj njihov papak od izbornika Hodgson je izjavio da je Manaus divljina i da Engleska nije trebala igrati ovdje. Čovjek valjda misli da smo mi ljudožderi, a ja ću te sada naučiti nešto o Manausu', govori rasta prezidente i nastavlja u istom dahu.

'Znaš koji je grad prvi imao struju u Brazilu? Manaus. A prvo sveučilište? Opet mi. Pogodi tko je prvi u državi počeo prati veš u čistoj vodi, a ne na rijekama? Manaus! Imamo se čime ponositi i onda on dođe pričati gluposti jer ne zna ništa', već se krenuo ozbiljno ljutiti Eisen.

Jedan njegov prijatelj je, kaže, od Hrvata jutros kupio dres.

'Vaš dres izaziva pozornost ovdje. Htio je otići u grad, pronaći neku curu i obukao je hrvatski dres da mu bude lakše', govori i smije se.

I zaista, ne možete proći pored tri čovjeka u nizu u Manausu, a da jedan ne odluči glasno izraziti svoju potporu Hrvatskoj. Momčad je odradila svoje na terenu, navijači svoje u gradu i Hrvati su ovdje omiljeni gosti. Ostalo je još nešto Engleza, polako dolaze Amerikanci, ali crveni i bijeli kvadratići ovdje su garancija dobrog provoda.

Polako se hrvatska ekspedicija seli u Recife. Noćas ce krenuti veći dio preostalog 'prašumskog kontingenta' i s predivnim uspomenama na 'Brasil tropical' vraćamo se na obalu kako bismo izborili osminu finala. Svi gledaju mogu li kako ostati ako Hrvatska prođe, budi se euforija koja ce eskalirati na stadionu dupkom popunjenom Meksikancima.