ZANIMLJIVO

Brazilac po povratku iz Hrvatske promijenio dizajn dresa svog kluba

20.01.2024 u 15:38

Bionic
Reading

Brazilski nogometni trećeligaš Sao Jose dizajnirao je svoj dres po uzoru na reprezentaciju Hrvatske, ali umjesto crveno-bijelih kvadratića nosi modro-bijele koji su zapravo bar kodovi (crtični kodovi)

Kada se mobitelom fotografiraju ti kvadratići na ekranu mobitela se otvara internetska stranica kluba.

Sao Jose Esporte Clube osnovan je 1913. godine u južnom gradu Porto Alegre, a njegov potpredsjednik je Milton Machado. On je ujedno direktor lokalne osiguravateljske kompanije Grupo Aspecir.

'Machado je već nekoliko godina investitor u naš klub. Bio je otputovao u Hrvatsku i ondje došao na ideju da momčad nosi 'kvadratičaste' dresove, kako bi bili slični onima kakve nosi hrvatska reprezentacija', rekao je izvršni direktor kluba Nilton Batista za argentinske sportske novine Olé.

Prije toga su klupski dresovi bili potpuno modri.

'Kvadratičasti dres je predstavljen 2015. a navijači su ga prihvatili s tolikim oduševljenjem da je to postao glavni dres u kojem momčad igra utakmice', rekao je navijač Andre Oliveira, ujedno i kolekcionar nogometnih dresova.

Šest godina kasnije klub je pokrenuo marketinšku kampanju kako bi popularizirao svoje društvene mreže. Suradnjom s brazilskim proizvođače odjeće Wefee, koji oblači momčad São Joséa, došlo je do inteligentne ideje. Godine 2021. lansirali su 'kockasti dres' čija su modra polja zapravo QR kodovi.

Ovaj mjesec su na turniru igrača do 20 godina u São Paulu, na kojem su nekoć nastupale zvijezde poput Neymara, Viniciusa Juniora i Casemira, zaigrali mladići São Joséa i Flamenga. Flamengo je pobijedio s 2:1 u toj utakmici Copinhe, odnosno kupa za mlađe uzraste, ali vijest je bilo ono što se dogodilo po završetku.

Jedna novinarka je intervjuirala igrača Sao Josea, a kada ga je mobitelom fotografirala, skenirala je zapravo njegov dres. Na njenom mobitelu se automatski otvorila internetska stranica, odnosno društvene mreže kluba.

Kako bi to funkcioniralo São Joséa treba čitavo vrijeme aktivno održavati društvene mreže pa kada navijači skeniraju dres, koji su kupili ili ga vide negdje, mogu stalno primati nove sadržaje. Tehnologija, međutim, može zakazati.

Krajem 2021. klub je bio otpustio osoblje zaduženo za društvene mreže i odnose s javnošću. Tijekom 2022. se skeniranjem QR koda usmjeravalo simpatizere na Instagram kluba, ali kako su zadužene osobe bile otpuštene nije bilo novog sadržaja neko vrijeme. Dovedeno je zatim novo osoblje koje je nastavilo s aktualiziranjem društvenih mreža.

Direktor Batista kaže da trenutno razmatraju 'novi model dresa, ali s istom tehnologijom' za 2024. godinu.

'Klubovi moraju pronaći inteligentna rješenja prilikom oglašavanja', istaknuo je.

Sao Jose bi tako uskoro trebao predstaviti novi dres.

No taj skromni brazilski klub nije jedini na svijetu koji se dosjetio bar koda na dresu.

Norveški prvoligaš Tromsø to je bio također napravio 2021. Skeniranjem QR koda na njegovom dresu dolazilo se na dokumentarni video o 'kršenju ljudskih prava' prilikom gradnje stadiona u Katru za Svjetsko prvenstvo održano 2022. godine. Tromsø je to bio napravio u sklopu kampanje organizacije Amnesty International.