'KRALJ OBRANE'

Brazil u suzama, umrla je nogometna legenda

25.07.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Od akutne upale pluća u Brazilu je preminuo legendarni obrambeni nogometni reprezentativac te zemlje - Djalma Santos. Imao je 84 godine iza sebe i blistavu nogometnu karijeru...

Igrao je Djalma Santos za Portuguese, Palmeiras i Atletico Paranaense, u kojem je 1970. godine i završio karijeru. Tada je na leđima imao 41 godinu.

'Brazilski je nogomet izgubio mnogo, izgubio je jednog od idola. Djalma Santos je bio fantastičan nogometaš, voljen od svakoga, a ne samo od navijača koji su navijali za njegovu momčad ili reprezentaciju. Bio je sjajan i zbog svoje discipline i lojalnosti', rekao je Jose Marin, predsjednik tamošnjeg nogometnog saveza.


Djalma Santos je bio sjajan obrambeni igrač, istančanih tehničkih mogućnosti, i mnogi su složni kako je bio pravi 'kralj obrane'. Jedan od najboljih ikada na svojoj poziciji.

Za reprezentaciju Brazila je odigrao 98 utakmica, od 1952. do 1968. godine. Nastupao je na svjetskim prvenstvima 1954., 1958. i 1962. godine, te je osvojio dva naslova svjetskog prvaka ('58 i '62).

Inače, Djalma Santos je jedan od dvojice nogometaša (uz Franza Beckenbauera) koji je izabran u najbolju momčad Mundijala na svim prvenstvima na kojima je nastupao (tri).

Djalma Santos je bio možda najbolji brazilski branič svih vremena