SLAVILI PROMOCIJU

Brazil: 60.000 navijača na četvrtoj ligi!

18.10.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Šezdesetak tisuća ljudi svjedočilo je prošlog vikenda u Recifeu utakmici u kojoj je lokalni brazilski klub Santa Cruz proslavio naslov prvaka četvrte lige

Nakon dvije neuspjele sezone, momčad iz glavnog grada Savezne države Pernambuco napokon je osvojila naslov pobjednika Serije D i time izborila promociju u Seriju C, treću brazilsku nogometnu ligu. Uspjeli su u tom postignuću nogometaši Santa Cruza remizirajući pred prepunim stadionom s PB Treceom u dvoboju bez golova.

Na tribine stadiona Aruda, sagrađenom 1972. godine, natiskalo se više od 60.000 ljudi. Riječ je o rekordnoj prodaji ulaznica na dotičnom stadionu. Još dva dana prije utakmice prodane su fantastične 42.000 ulaznica.

Santa Cruz uživa tradiciju velikog kluba na nacionalnoj razini, no nesposobno rukovodstvo, kako je za Marcu izjavio klupski kroničar Rafael Monteiro, dovelo je klub do ispadanja iz Serije A 2006. godine, nakon čega je uslijedilo potonuće sve do Serije D 2009.

Odnedavno su se stvari promijenile nabolje, te je klub ove godine osvojio naslov prvaka Savezne države (Pernambucano prvenstvo) prvi put nakon 2005. godine.

Tijekom ove sezone igrači kluba osnovanog 1914. godine prosječno su na tribinama imali 33.450 posjetitelja, više od slavnih prvoligaša poput Corinthiansa (27.212) ili Sao Paula (21.060).

Najpoznatiji igrač u klupskoj povijesti neminovno je Vitor Borba Ferreira 'Rivaldo'. Nekad ponajbolji nogometaš svijeta, koji i dalje aktivno u 40. godini igra za Sao Paulo, igrao je za Sveti križ tijekom sezone 1991/92 i zabio osam golova u 18 nastupa.

U klubu je također potekao i Grafite, nedavno najbolji bundesligaški strijelac u Wolfsburgu, od ljetos u dubajskom Al Ahliju.

Krcat stadion i fanatična pjesma, a igrači još nisu ni bili izašli